ALERGOSTOP (COMPRIMATE)comprimate

ALERGOSTOP (COMPRIMATE)<span>comprimate

DENUMIREA COMERCIALĂ
Alergostop
 

DCI-ul substanţei active
Chloropyraminum
 

COMPOZIŢIA PREPARATULUI
1 comprimat conţine:
substanţa activă: clorhidrat de cloropiramină 25 mg;
substanţe auxiliare: stearat de magneziu, Ludipress® (lactoză, povidonă, crospovidonă).

DESCRIEREA PREPARATULUI
Comprimate de culoare albă sau albă cu nuanţă gălbuie, de formă pătrată, suprafaţa superioară şi inferioară plată, muchii teşite, cu o linie de divizare pe una din feţe şi incrustaţie „BP", suprafaţa laterală cu margini rotunjite.
 

FORMA FARMACEUTICĂ
Comprimate.
 

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC
Antihistaminice sistemice. Derivaţi de etilendiamină. R06A C03.
 

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE
Proprietăţi farmacodinamice
Cloropiramina – analog clorat al tripenelaminei (piribenzamină) – este un preparat antihistaminic de generaţia I, din grupa etilendiaminei. Mecanismul acţiunii constă în blocarea H1-receptorilor. Preparatul acţionează, de asemenea, asupra musculaturii netede, permeabilităţii capilarelor şi sistemul nervos central. Cloropiramina reduce gradul de manifestare a simptomelor afecţiunilor alergice, manifestă acţiune sedativă, hipnotică şi antipruriginoasă.
Efectul terapeutic se dezvoltă peste 15-30 min după administrarea perorală, este maxim în decursul primei ore după administrare şi durează 3-6 ore.
Proprietăţi farmacocinetice
Se absoarbe uşor din tractul gastrointestinal. Se distribuie bine în organism, inclusiv sistemul nervos central. Se leagă de proteinele plasmatice în raport de 7,9%. Legătura maximă se realizează la pH-ul de 7,4. Se metabolizează în ficat. Se elimină preponderent pe cale renală sub formă de metaboliţi. La copii preparatul este eliminat mai repede decât la adulţi.
În caz de tulburări ale funcţiei renale eliminarea substanţei active poate să se reducă.
În caz de insuficienţă hepatică este necesară ajustarea dozei din cauza reducerii metabolismului cloropiraminei.
 

INDICAŢII TERAPEUTICE
- Maladii alergice, de exemplu, rinită alergică sezonieră, conjunctivită, urticarie, dermografism, dermatită alergică de contact, alergie alimentară şi medicamentoasă, alergie la înţepături de insecte, prurit cutanat.
- Terapia adjuvantă a reacţiilor sistemice anafilactice şi edemului angioneurotic.
 

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Comprimatele se administrează intern, în timpul mesei, fără a fi mestecate, cu o cantitate suficientă de lichid.
Adulţi: câte 1 comprimat de 3-4 ori pe zi. Doza nictemerală constituie 75-100 mg.
Copii: cu vârsta de 3-6 ani – câte ½ comprimat de 2 ori pe zi; 6-14 ani - câte ½ comprimat de 2-3 ori pe zi.
Dozele pot fi mărite treptat în dependenţă de reacţia pacientului şi efectele adverse observate, dar nu va fi mai mare de 2 mg/kg corp.
La pacienţii cu dereglarea funcţiei hepatice poate fi necesară micşorarea dozei din cauza încetinirii metabolizării preparatului în maladiile hepatice.
La pacienţii cu dereglarea funcţiei renale poate fi necesară modificarea regimului de dozare şi reducerea dozei, deoarece preparatul se elimină preponderent pe cale renală.
Terapia se consideră finisată după dispariţia simptomelor afecţiunii.
 

REACŢII ADVERSE
Din partea sistemului nervos central: sedare, fatigabilitate, vertij, ataxie, excitabilitate, tremor, convulsii, cefalee, euforie, encefalopatie, vedere neclară.
Din partea sistemului cardiovascular: hipotensiune arterială, tahicardie, aritmie.
Din partea tractului gastrointestinal: dureri şi disconfort în regiunea epigastrică, xerostomie, greaţă, vomă, diaree, constipaţie, anorexie, creşterea poftei de mâncare.
Din partea tegumentelor şi ţesutului conjunctiv: fotosensibilizare.
Din partea sistemului hematopoietic: rar – leucopenie, agranulocitoză, anemie hemolitică.
Alte: disurie, retenţie urinară, miopatie, creşterea tensiunii intraoculare, acces de glaucom, reacţii alergice.
 

CONTRAINDICAŢII
- Hipersensibilitate la orice component al preparatului;
- acces de astm bronşic;
- glaucom cu unghi închis;
- hiperplazia benignă de prostată;
- retenţie urinară;
- sarcina şi perioada de alăptare;
- vârsta sub 3 ani.
 

SUPRADOZAJ
Supradozarea premeditată sau accidentală a preparatelor antihistaminice, în special la copii, poate provoca moartea pacientului.
Simptome: sunt caracteristice intoxicaţiei cu atropină – halucinaţii, nelinişte, ataxie, dereglări de coordonare, atetoză, convulsii. La copii de vârsta fragedă predomină excitarea. Uneori apare xerostomie, midriază, hiperemia feţei, tahicardie sinusală, retenţie urinară, febră. La adulţi febra şi hiperemia feţei nu sunt permanente; convulsiile şi depresia postconvulsivă urmează perioada de excitare. În stadiile finale apare coma şi insuficienţa cardio-respiratorie, care pot duce la moartea pacientului timp de 2-18 ore.
Tratament: se recomandă monitorizarea indicilor sistemului cardiovascular şi respirator, terapie simptomatică. Antidot specific nu există.
 

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
Se va lua în consideraţie efectul sedativ al preparatului.
Cloropiramina se administrează cu precauţie la vârstnici, deoarece la ei antihistaminicele mai frecvent provoacă reacţii adverse (vertij, somnolenţă, scăderea TA).
La pacienţii cu tulburări ale funcţiei hepatice poate fi necesară micşorarea dozei din cauza încetinirii metabolizării preparatului în maladiile hepatice.
La pacienţii cu tulburări ale funcţiei renale poate fi necesară modificarea regimului de dozare şi scăderea dozei, deoarece preparatul se elimină preponderent pe cale renală.
Administrarea preparatului seara poate accentua simptomele esofagitei de reflux.
La administrarea concomitentă cu preparatele ototoxice cloropiramina poate masca semnele precoce de ototoxicitate.
Alcoolul intensifică efectul sedativ al antihistaminicelor, de aceea trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice în timpul administrării cloropiraminei.
Administrarea îndelungată a antihistaminicelor rareori poate determina dereglări din partea sistemului hematopoietic (leucopenie, agranulocitoză, trombocitopenie, anemie hemolitică). La apariţia febrei de origine neclară, laringitei, ulceraţiilor bucale, palidităţii, icterului, hemoragiilor neobişnuite şi hemostazei dificile în timpul administrării îndelungate a preparatului, se recomandă aprecierea numărului de elemente sanguine. În cazul dereglărilor hematopoiezei se sistează administrarea preparatului.
Deoarece conţine lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Sarcina şi lactaţia
Deoarece nu s-au efectuat studii adecvate referitor la utilizarea preparatului la femeile însărcinate, preparatul nu se utilizează în timpul sarcinii.
Datorită lipsei datelor adecvate despre administrarea cloropiraminei în perioada lactaţiei este contraindicat femeilor ce alăptează.
Capacitatea de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje potenţial periculoaseProdusul poate induce, preponderent în perioada iniţială a tratamentului, somnolenţă şi dereglarea funcţiilor psihomotorii. Din aceste considerente, la începutul tratamentului, se interzice conducerea autovehiculelor şi manevrarea utilajului tehnic cu risc de accidentare mărit. Durata şi gradul restricţiilor se determină individual de către medic.
 

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
La administrarea concomitentă, cloropiramina potenţează acţiunea preparatelor utilizate în anestezia generală, hipnoticelor, tranchilizantelor, analgezicilor, inhibitorilor MAO, antidepresivelor triciclice, atropinei şi simpatoliticelor.
La administrarea concomitentă a cloropiraminei cu cafeina sau fenamina se observă reducerea sau înlăturarea efectului inhibitor al cloropiraminei asupra sistemului nervos central.
Alcoolul intensifică efectul sedativ al antihistaminicelor, de aceea trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice în timpul tratamentului cu cloropiramină.
 

PREZENTARE, AMBALAJ
Comprimate 25 mg. Câte 20 comprimate în blister; câte 1, 2 sau 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie din carton.
 

PĂSTRARE
A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25 °C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
 

TERMEN DE VALABILITATE
3 ani.
A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj!
 

STATUTUL LEGAL
Se eliberează fără prescripţie medicală.
 

DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A TEXTULUI
Aprilie 2011.
 

DENUMIREA ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
SC Balkan Pharmaceuticals SRL,
str. Grădescu 4,
mun. Chişinău, Republica Moldova
 

Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!