CIPROTERONĂcomprimate

CIPROTERONĂ<span>comprimate

Denumirea comercială
Ciproteronă

DCI-ul substanţei active
Cyproteronum

Compoziţia preparatului
1 comprimat conţine:
substanţa activă: acetat de ciproteronă 50 mg;
substanţe auxiliare: stearat de magneziu, Ludipress® (lactoză, povidonă, crospovidonă).

Descrierea preparatului
Comprimate de culoare albă sau albă cu nuanţă gălbuie, de formă pătrată, suprafaţa superioară şi inferioară plată, margini teşite, cu linie de incizie şi imprimarea „BP" şi „50" pe una din suprafeţe, suprafaţa laterală cu margini rotunjite.

Forma farmaceutică
Comprimate.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Hormoni sexuali şi modulatori ai sistemului genital, antiandrogeni, G03H A01.

Proprietăţi farmacologice
Proprietăţi farmacodinamice
Ciproteronă este un preparat hormonal antiandrogenic. Inhibă efectul hormonilor androgeni care sunt produşi - în cantitate mică - şi la femei şi de asemenea, are acţiune progestativă şi inhibă secreţia de gonadotropine.
La bărbaţi, acetatul de ciproteronă scade libidoul şi potenţa sexuală şi inhibă funcţia glandelor sexuale. Aceste modificări sunt reversibile la întreruperea tratamentului. Acetatul de ciproteronă inhibă competitiv efectul androgenilor asupra organelor ţintă androgeno-dependente, de exemplu protejează prostata de acţiunea hormonilor androgeni produşi de glandele sexuale şi/sau de cortexul glandei suprarenale.
La femei, reduce hirsutismul şi alopecia androgeno-dependentă şi scade funcţia glandelor sebacee. În timpul tratamentului funcţia ovariană este inhibată.
În timpul tratamentului cu doze mai mari de acetat de ciproteronă s-a observat uneori tendinţa de creştere uşoară a concentraţiei plasmatice de prolactină.
Proprietăţi farmacocinetice
După administrarea orală, acetatul de ciproteronă este absorbit complet chiar şi în cazul dozelor mari. Administrarea a 50 mg acetat de ciproteronă, realizează o concentraţie plasmatică maximă de aproximativ 140 ng/ml în circa 3 ore. Ulterior, concentraţia plasmatică scade într-un interval de timp cuprins între 24 ore şi 120 ore, cu un timp de înjumătăţire plasmatică prin eliminare de 43,9 ± 12,8 h. Clearance-ul plasmatic total al acetatului de ciproteronă este de 3,5 ± 1,5 ml/min şi kg. Acetatul de ciproteronă este metabolizat prin mai multe căi, inclusiv hidroxilare şi conjugare. Metabolitul principal din plasma umană este derivatul 15-beta- hidroxiciproteronă.
O parte din dozele administrate se elimină nemodificată prin bilă. Cea mai mare parte din doză se excretă sub formă de metaboliţi prin urină şi bilă în raport de 3/7. Eliminarea renală şi biliară s-a determinat că acţionează cu un timp de înjumătăţire plasmatică de 1,9 zile. Metaboliţii din plasmă sunt eliminaţi cu un timp similar (timp de înjumătăţire plasmatică de 1,7 zile).
Acetatul de ciproteronă este legat aproape în totalitate de albumina plasmatică. Aproximativ 3,5 - 4% din concentraţia plasmatică totală este prezentă sub formă liberă. Deoarece legarea de proteine nu este specifică, variaţiile concentraţiei globulinei de legare a hormonilor sexuali nu afectează proprietăţile farmacocinetice ale acetatului de ciproteronă.
În condiţiile administrării repetate, conform timpului lung de înjumătăţire prin distribuţie terminală din plasmă şi administrării zilnice, poate să apară o acumulare de acetat de ciproteronă de aproximativ 3 ori concentraţia plasmatică.
Biodisponibilitatea absolută a acetatului de ciproteronă este aproape completă (88% din doză).

Indicaţii terapeutice
Indicaţii pentru bărbaţi
Scăderea libidoului, în cazul deviaţiilor sexuale.
Tratament antiandrogenic în carcinomul de prostată inoperabil.
Indicaţii pentru femei
Semne severe de androgenizare, de exemplu hirsutism sever, alopecie androgenică severă, deseori însoţite de forme severe de acnee sau/şi seboree.

Doze şi mod de administrare
Doze pentru bărbaţi
Scăderea libidoului, în cazul deviaţiilor sexuale: comprimatele se administrează după masă, cu puţin lichid. În general, tratamentul se începe cu 50 mg acetat de ciproteronă (un comprimat) de 2 ori pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 100 mg acetat de ciproteronă (2 comprimate) de 2 sau chiar de 3 ori pe zi, pentru o perioadă scurtă de timp. Când s-a obţinut un rezultat satisfăcător trebuie să se încerce menţinerea răspunsului clinic cu cea mai mică doză posibilă. Adesea este suficientă administrarea a 25 mg acetat de ciproteronă (1/2 comprimat) de 2 ori pe zi. Scăderea dozei şi întreruperea tratamentului nu se vor face niciodată brusc, ci în mod treptat. În acest scop, doza zilnică trebuie scăzută cu 50 mg acetat de ciproteronă (un comprimat) sau preferabil cu 25 mg acetat de ciproteronă (1/2 comprimat), la intervale de câteva săptămâni.
Pentru consolidarea efectului terapeutic este necesară utilizarea ciproteronei timp mai îndelungat, dacă este posibil folosindu-se în paralel măsuri psihoterapeutice.
Tratament antiandrogenic în carcinomul de prostată inoperabil: doza uzuală recomandată este de 100 mg acetat de ciproteronă (2 comprimate) de 2-3 ori pe zi. Comprimatele se administrează după masă, cu puţin lichid.
Tratamentul nu trebuie întrerupt, şi nici doza nu trebuie scăzută după ameliorarea stării clinice sau remisiunea simptomelor.
Pentru diminuarea creşterii iniţiale a hormonilor sexuali masculini în timpul tratamentului cu agonişti ai gonadotropinei (LH-RH): doza iniţială recomandată este de 100 mg acetat de ciproteronă (2 comprimate) de două ori pe zi, timp de 5-7 zile, apoi 100 mg acetat de ciproteronă (2 comprimate) de 2 ori pe zi timp de 3-4 săptămâni în asociere cu un analog agonist al gonadotropinei (LH-RH) în doza uzuală recomandată.
Pentru îndepărtarea efectelor secreţiei androgenice ale corticosuprarenalei la pacienţii care sunt în tratament cu analogi de LH - RH sau care au suferit orhiectomie: doza recomandată este de 50-150 mg acetat de ciproteronă (1-3 comprimate) pe zi, şi poate fi crescută dacă este necesar la 100 mg acetat de ciproteronă (2 comprimate) de 3 ori pe zi.
Doze pentru femei
Femei aflate în perioada fertilă
Ciproteronă nu se administrează la femeile gravide. De aceea, înainte de începerea tratamentului trebuie exclusă existenţa unei sarcini.
La femeile aflate în perioada fertilă, tratamentul trebuie început în prima zi a menstruaţiei (= prima zi de sângerare). Doar femeile cu amenoree pot începe tratamentul imediat. În acest caz, prima zi a tratamentului trebuie considerată ca prima zi de ciclu, iar restul recomandărilor trebuie respectate în mod obişnuit.
Se vor administra 100 mg acetat de ciproteronă (2 comprimate) pe zi, din ziua 1 până în ziua 10 a ciclului (= timp de 10 zile), cu puţin lichid, după masă. Suplimentar, aceste femei vor utiliza un preparat estro-progestiv din ziua 1 până în ziua 21 a ciclului, pentru reglarea ciclului menstrual şi pentru realizarea unei protecţii contraceptive.
În cazul tratamentului ciclic asociat, administrarea se face, preferabil, la aceeaşi oră.
După 21 de zile urmează o pauză de 7 zile, timp în care apare o sângerare de întrerupere. Exact după patru săptămâni de la începerea primului ciclu de tratament, adică în aceeaşi zi a săptămânii, se începe un nou ciclu de tratament asociat, indiferent dacă sângerarea s-a oprit sau nu.
După ameliorarea stării clinice, doza zilnică de ciproteronă din primele 10 zile ale tratamentului asociat cu un preparat estro-progestiv poate fi scăzută la 50-100 mg acetat de ciproteronă (1/2 - 1 comprimat Ciproteronă).

Lipsa sângerării
Dacă nu apare sângerarea în zilele de pauză, tratamentul trebuie întrerupt şi trebuie exclusă existenţa unei sarcini înainte de a reîncepe tratamentul.
Dacă se omite administrarea comprimatelor
Femeile care primesc tratament ciclic asociat trebuie să ia comprimatele la aceeaşi oră. Dacă se depăşeşte ora stabilită cu mai mult de 12 ore, protecţia contraceptivă pentru ciclul respectiv nu mai este garantată.
Dacă sângerarea nu apare după acest ciclu, trebuie exclusă existenţa unei sarcini înainte de reînceperea tratamentului.
Dacă se omite administrarea comprimatelor de ciproteronă, eficacitatea terapeutică poate fi diminuată şi există posibilitatea apariţiei sângerării intermenstruale. Nu trebuie administrat comprimatul de ciproteronă omis (nu trebuie luată o doză dublă pentru a compensa comprimatul omis), iar comprimatele trebuie administrate în continuare la aceeaşi oră.
Paciente histerectomizate sau aflate în post-menopauză
La pacientele histerectomizate sau aflate în post-menopauză se poate administra numai ciproteronă. În funcţie de severitatea afecţiunii, doza medie trebuie să fie de 50 - 100 mg acetat de ciproteronă (1/2 - 1 comprimat Ciproteronă), administrată o dată pe zi timp de 21 zile, urmate de o perioadă de 7 zile de pauză.

Reacţii adverse
După mai multe săptămâni de tratament ciproterona inhibă spermatogeneza ca urmare a acţiunilor antiandrogenică şi antigonadotropă. Spermatogeneza revine treptat la normal, după câteva luni de la întreruperea tratamentului.
La bărbaţi ciproterona determină ocazional apariţia ginecomastiei (asociată uneori cu sensibilitate la atingerea mamelonului), reversibilă de obicei la întreruperea tratamentului.
Ca şi în cazul altor tratamente antiandrogenice şi tratamentul cu ciproteronă la bărbaţi poate determina prin lipsa îndelungată a androgenului, apariţia în cazuri foarte rare a osteoporozei .
La femei, în cazul tratamentului asociat se instalează o stare de infertilitate prin inhibarea ovulaţiei. Poate să apară senzaţie de tensiune la nivelul sânilor.
Pot să apară oboseală, scăderea vitalităţii şi ocazional stare de agitaţie temporară sau stări depresive.
Sunt posibile modificări de greutate.
În cazuri rare, pot să apară reacţii de hipersensibilitate şi erupţii cutanate.

Contraindicaţii
Sarcină, alăptare, afecţiuni hepatice, antecedente de icter sau prurit persistent în timpul unei sarcini anterioare, antecedente de herpes gestaţional, sindrom Dublin-Johnson, sindrom Rotor, tumori hepatice în antecedente sau prezente (în carcinomul de prostată numai dacă acestea nu se datorează metastazelor), boli caşectizante (cu excepţia carcinomului de prostată inoperabil), depresii cronice severe, manifestări tromboembolice în antecedente sau prezente, diabet zaharat sever cu modificări vasculare, anemie falcipară (hematii în formă de seceră), hipersensibilitate la oricare dintre componentele preparatului.

Supradozare
Studiile de toxicitate acută după administrarea unei doze unice au arătat că acetatul de ciproteronă, poate fi clasificată ca lipsită de toxicitate. Administrarea unei doze unice mult mai mari decât doza recomandată nu prezintă risc de intoxicaţie acută.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
La pacienţii cu carcinom de prostată inoperabil care prezintă antecedente de manifestări tromboembolice sau care suferă de anemie falcipară sau de diabet zaharat sever cu modificări vasculare, trebuie evaluat raportul risc/beneficiu înainte de a se prescrie ciproteronă.
Efectul ciproteronei asupra scăderii libidoului poate fi diminuat de influenţa dezinhibitorie a alcoolului etilic.
În timpul tratamentului trebuie efectuate periodic teste pentru funcţiile hepatică şi adrenocorticală precum şi determinarea numărului hematiilor din sânge.
La pacienţii trataţi cu 200-300 mg acetat de ciproteronă (4-6 comprimate) s-a observat hepatotoxicitate directă, manifestată prin icter, hepatită şi insuficienţă hepatică, care în unele cazuri a avut evoluţie letală. Majoritatea cazurilor raportate au fost la bărbaţii cu cancer de prostată. Toxicitatea este dependentă de doză şi se manifestă, de obicei, după câteva luni de la începerea tratamentului. Trebuie efectuate teste ale funcţiei hepatice înaintea începerii tratamentului şi atunci când apar simptome sau semne care sugerează hepatotoxicitate. Dacă se confirmă hepatotoxicitatea, în mod normal trebuie să se întrerupă administrarea acetatului de ciproteronă, cu excepţia cazurilor în care hepatotoxicitatea poate fi explicată prin altă cauză, de exemplu boli metastazice, caz în care trebuie continuat tratamentul cu acetat de ciproteronă numai dacă beneficiul terapeutic depăşeşte riscul potenţial.
Ca şi în cazul altor steroizi sexuali, s-au raportat cazuri izolate de tumori hepatice benigne şi maligne. Foarte rar, tumorile hepatice pot determina hemoragii intraabdominale care pot pune viaţa în pericol. Dacă apar dureri severe în etajul abdominal superior, hepatomegalie sau semne de hemoragie intraabdominală, în diagnosticul diferenţial trebuie luată în considerare şi o tumoră hepatică.
La pacienţii cu diabet zaharat se recomandă supraveghere medicală strictă.
În cazuri particulare, poate să apară o senzaţie de dispnee la pacienţii trataţi cu doze foarte mari de ciproteronă. În aceste cazuri, diagnosticul diferenţial trebuie să includă efectul stimulant respirator al progesteronului şi progestativelor sintetice, care este însoţit de hipocapnie şi alcaloză respiratorie compensatorie şi care nu se consideră că necesită tratament.
În cazuri foarte rare, s-a raportat apariţia unor accidente tromboembolice în asocierea temporară cu utilizarea ciproteronei. Totuşi, relaţia de cauzalitate cu tratamentul nu a fost clar stabilită.
La femei înainte de începerea tratamentului trebuie efectuat un examen medical general şi ginecologic amănunţit (inclusiv examinarea sânilor şi un frotiu citologic al colului uterin). În cazul femeilor aflate în perioada fertilă, trebuie exclusă o eventuală sarcină.
Dacă în timpul tratamentului asociat, apar sângerări persistente sau recurente la intervale neregulate, trebuie efectuat un examen ginecologic pentru a se exclude existenţa unei afecţiuni organice.
Datorită conţinutului de lactoză, medicamentul nu trebuie administrat pacienţilor cu galactozemie congenitală, sindrom de malabsorbţie a glucozei sau galactozei sau deficit de lactază (sindrom Lapp).

Administrarea la copii
Ciproteronă nu trebuie administrat înainte de terminarea perioadei de pubertate, deoarece are o influenţă nefavorabilă asupra creşterii în înălţime cât şi asupra funcţiei endocrine încă nematurizate.
Administrarea în sarcină şi perioada de lactaţie
Administrarea de ciproteronă este contraindicată în timpul sarcinii şi alăptării.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce autovehicule şi de a manevra utilaje.
Pe parcursul tratamentului este necesar de evitat conducerea autovehiculelor, manevrarea utilajelor sau alte activităţi ce necesită o viteză sporită a reacţiilor psihomotore, deoarece ciproterona poate determina oboseală şi scăderea capacităţii de concentrare.

Interacţiuni cu alte medicamente
Poate fi necesară modificarea dozei de antihipoglicemiante orale şi insulină. Alcoolul etilic poate diminua efectele ciproteronei.

Prezentare, ambalaj
Comprimate 50 mg. Câte 20 comprimate în blister.
Câte 1, 2 sau 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

Păstrare
A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25ºC.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate
3 ani. A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate, indicat pe ambalaj.

Statutul legal
Cu prescripţie medicală.

Data ultimei verificări a textului
Mai 2010.

Denumirea şi adresa producătorului
SC Balkan Pharmaceuticals SRL,
str. Grădescu, 4
mun. Chişinău, Republica Moldova.

Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!