GOPANTINcomprimate

GOPANTIN<span>comprimate

DENUMIREA COMERCIALĂ
Gopantin

DCI-ul substanţei active
Acidum hopantenicum

COMPOZIŢIA PREPARATULUI
1 comprimat conţine:
substanţe active: hopantenat de calciu (în recalcul la 100 % substanţa uscată) – 250 mg sau 500 mg;
substanţe auxiliare: stearat de magneziu, Ludipress® (lactoză, povidonă, crospovidonă).

DESCRIEREA PREPARATULUI
Comprimate rotunde biconvexe de culoare albă sau albă cu nuanţă gălbuie, cu aspect uniform, structura compactă şi omogenă, cu inscripţia „BP" pe una din suprafeţe.

FORMA FARMACEUTICĂ
Comprimate.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC
Alte psihostimulante şi nootrope. N06B X.

PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE
Proprietăţi farmacodinamice
Remediu nootrop, posedă proprietăţi neurometabolice, neuroprotectoare şi neurotrofice. Preparatul acţionează asupra complexului GABA-B-receptor, sporeşte rezistenţa celulelor cerebrale la hipoxie şi influenţa remediilor toxice, stimulează procesele anabolice în neuroni, asociază acţiunea sedativă moderată cu un efect stimulator uşor. Manifestă acţiune anticonvulsivantă, reduce excitabilitatea motorie cu reglarea concomitentă a comportamentului. Sporeşte capacitatea de muncă psihică şi fizică. Preparatul determină inhibiţia reflexului patologic crescut al vezicii urinare şi tonusul detrusorului.
Proprietăţi farmacocinetice
Preparatul se absoarbe rapid din tractul gastrointestinal. Penetrează bariera hematoencefalică. Concentraţiile maxime se realizează în ficat, rinichi, în peretele gastric şi tegumente. Nu se supune metabolizării în organism şi se elimină sub formă nemodificată timp de 48 ore: 67,5% din doza administrată – prin urină, 28,5% – prin masele fecale.

INDICAŢII TERAPEUTICE
• Dereglări cognitive în afecţiuni cerebrale organice (inclusiv consecinţele neuroinfecţiilor şi traumelor cranio-cerebrale) şi dereglări nevrotice;
• schizofrenie cu insuficienţă cerebrală organică;
• insuficienţă cerebrovasculară, determinată de modificările aterosclerotice ale vaselor cerebrale;
• dereglări extrapiramidale (epilepsie mioclonică, coree Huntington, degenerescenţă hepatolenticulară, boala Parkinson, etc.), tratamentul şi profilaxia sindromului extrapiramidal (hiperkinetic şi akinetic), cauzat de administrarea neurolepticelor;
• epilepsie cu încetinirea proceselor psihice, în tratamentul complex cu remediile anticonvulsive;
• surmenaj psihoemoţional, reducerea capacităţii de muncă fizică şi psihică, pentru ameliorarea concentraţiei atenţiei şi memoriei;
• dereglări de micţiune de geneză neurogenă (polachiurie, chemări imperioase, incontinenţă urinară imperioasă, enurezis);
• copii cu encefalopatie perinatală, retard mintal cu divers grad de manifestare, cu retard de dezvoltare (psihic, verbal, motor sau asocierea lor), diverse forme de paralizie cerebrală infantilă, dereglări hiperkinetice (sindrom de hiperactivitate cu deficit de atenţie), stări de tip nevrotic (în caz de gângăveală, preponderent forma clonică; ticuri).
Preparatul se utilizează la copii peste 3 ani. Pentru copii sub 3 ani se recomandă administrarea preparatului sub formă de sirop.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Preparatul se administrează intern, peste 15-30 min după mese.
Doza la o priză pentru adulţi constituie 0,25-1 g, pentru copii – 0,25-0,5 g; doza nictemerală pentru adulţi – 1,5-3 g, pentru copii – 0,75-3 g.
Durata tratamentului constituie 1-4 luni, în unele cazuri până la 6 luni. După 3-6 luni este posibilă efectuarea unei cure de tratament repetate.
În epilepsie în combinare cu remediile anticonvulsive se administrează în doză 0,75 - 1 g pe zi. Durata curei de tratament – cel puţin 1 an.
În sindromul neuroleptic extrapiramidal în componenţa terapiei asociate, doza nictemerală constituie până la 3 g, durata tratamentului – câteva luni.
În hiperkinezii extrapiramidale la bolnavii cu afecţiuni congenitale ale sistemului nervos în terapie asociată - 0,5-3 g pe zi. Durata curei de tratament – până la 4 luni şi mai mult.
În sechelele neuroinfecţiilor şi traumatismelor cranio-cerebrale – câte 0,25 g de 3-4 ori pe zi.
Pentru restabilirea capacităţii de muncă în surmenaj şi stări astenice preparatul se administrează câte 0,25 g de 3 ori pe zi.
În tratamentul sindromului extrapiramidal, cauzat de administrarea neurolepticelor: adulţilor se administrează câte 0,5-1 g de 3 ori pe zi, copiilor – câte 0,25-0,5 g de 3-4 ori pe zi. Cura de tratament – 1-3 luni.
În ticuri: copiilor se administrează câte 0,25-0,5 g de 3-6 ori pe zi, timp de 1-4 luni, adulţilor – câte 1,5-3 g pe zi, timp de 1-5 luni.
În dereglări de micţiune: adulţilor se administrează câte 0,5-1 g de 2-3 ori pe zi, copiilor – câte 0,25-0,5 g (doza nictemerală constituie 25-50 mg/kg). Cura de tratament constituie 1-3 luni.
Copiilor cu diverse patologii ale sistemului nervos în funcţie de vârstă preparatul se recomandă în doză de 1-3 g. Modul administrării preparatului: majorarea dozei timp de 7-12 zile, administrarea în doză maximă timp de 15-40 zile şi reducerea treptată a dozei până la suspendarea preparatului timp de 7-8 zile. Intervalul între cure, ca şi pentru orice remediu nootrop, constituie de la 1 până la 3 luni.

REACŢII ADVERSE
Sunt posibile reacţii alergice (rinită, conjunctivită, erupţii cutanate). În acest caz doza se reduce sau se sistează administrarea preparatului. Dereglările somnului sau somnolenţa, acufenele de obicei, sunt tranzitorii şi nu necesită suspendarea preparatului.

CONTRAINDICAŢII
Hipersensibilitate la componentele preparatului, afecţiuni renale acute severe, sarcina, perioada de alăptare.

SUPRADOZARE
Simptome: exacerbarea simptomelor reacţiilor adverse.
Tratament: cărbune activat, lavaj gastric, tratament simptomatic.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
În caz de tratament îndelungat nu se recomandă administrarea concomitentă a preparatului cu alte remedii nootrope şi psihostimulante.
Luând în consideraţie acţiunea nootropă a preparatului, se recomandă administrarea lui dimineaţa sau ziua.
La apariţia reacţiilor alergice administrarea preparatului se sistează.
Acest produs medicamentos conţine lactoză, de aceea el nu poate fi administrat de către pacienţii cu tulburări ereditare rare de tipul intoleranţei la galactoză, deficienţa de lactază sau sindromul de malabsorbţie glucoză-galactoză.
Sarcina şi perioada de alăptare
Preparatul este contraindicat în sarcină şi perioada de alăptare, deoarece nu există date suficiente privind administrarea acestui medicament la femeile însărcinate şi mamele care alăptează.
Efecte asupra capacităţii de conducere a autovehiculelor şi de manevrare a utilajelor
Preparatul nu influenţează capacitatea activităţilor ce necesită vigilenţă sporită şi performanţe psihomotorii riguroase.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Prelungeşte acţiunea barbituricelor, potenţează acţiunea remediilor anticonvulsive, previne reacţiile adverse ale fenobarbitalului, carbamazepinei, neurolepticelor. Efectul preparatului se intensifică în asociere cu glicina, xidifonul. Potenţează acţiunea anestezicelor locale (procaina).

PREZENTARE, AMBALAJ
Comprimate 250 mg şi 500 mg. Câte 10 comprimate în blister, câte 1, 2 sau 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE
A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25°C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE
3 ani.
A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL
Cu prescripţie medicală.

DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A TEXTULUI
Iunie 2010.

DENUMIREA ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
SC Balkan Pharmaceuticals SRL,
str. Grădescu, 4
mun. Chişinău, Republica Moldova

Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!