VINPOCETINĂ (COMPRIMATE)comprimate

VINPOCETINĂ (COMPRIMATE)<span>comprimate

Denumirea comercială
Vinpocetină

DCI-ul substanţei active
Vinpocetinum

Compoziţia preparatului
1 comprimat conţine:
substanţa activă: vinpocetină 5 mg sau 10 mg;
substanţe auxiliare: stearat de magneziu, Ludipress® (lactoză, povidonă, crospovidonă).

Descrierea preparatului
Comprimate de culoare albă sau albă cu nuanţă gălbuie, de formă pătrată, suprafaţa superioară şi inferioară plată şi margini teşite, cu incizie şi imprimare „BP" pe una din suprafeţe, suprafaţa laterală cu margini rotunjite.

Forma farmaceutică
Comprimate.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC
Alte psihostimulante şi nootrope, N06B X18.

Proprietăţi farmacologice
Proprietăţi farmacodinamice
Vasodilatator cerebral, ameliorează circulaţia cerebrală. Provoacă o scădere neînsemnată a tensiunii arteriale sistemice, intensificarea fluxului sanguin, dilatarea vaselor cerebrale şi ameliorarea aprovizionării creierului cu oxigen şi glucoză. Măreşte toleranţa celulelor ţesutului nervos la hipoxie, facilitând transportul oxigenului şi substraturilor energetice către ţesuturi (datorită reducerii afinităţii către el a eritrocitelor, intensificarea asimilării şi metabolizării glucozei, transferând metabolismul glucozei pe calea anaerobă, mai convenabilă din punct de vedere energetic). Preparatul contribuie la acumularea AMP-c şi ATP-ului în ţesuturi (datorită inhibării fosfodiesterazei şi stimulării adenilatciclazei), majorarea conţinutului de catecolamine în ţesuturile cerebrale.
Efectul vasodilatator este determinat de acţiunea relaxantă directă asupra musculaturii vaselor cerebrale. Nu provoacă apariţia fenomenului „de furt", dar intensifică în primul rând aportul sanguin în sectorul cerebral ischemic, neinfluenţând aprovizionarea cu sânge a sectoarelor intacte.
Vinpocetina ameliorează microcirculaţia cerebrală datorită inhibării agregării plachetare, reducerii viscozităţii sanguine, măririi capacităţii de deformare a eritrocitelor.
Proprietăţi farmacocinetice
După administrarea internă vinpocetina se absoarbe rapid şi uşor din tractul gastrointestinal. Biodisponibilitatea constituie circa 60%. Cmax se atinge peste 1 oră. Uşor penetrează prin barierele hematice (inclusiv prin bariera hematoencefalică) şi trece în ţesuturi. T1/2 constituie circa 5 ore.

Indicaţii terapeutice
În neurologie: tulburări acute şi cronice ale circulaţiei cerebrale (atacuri ischemice tranzitorii, accident vascular cerebral ischemic, stare post-AVC). Tulburări neurologice şi psihice la pacienţii cu dereglări circulatorii cerebrale (dereglări de memorie, vertij, afazie, apraxie, dereglări locomotorii, cefalee). Encefalopatie (hipertonică, posttraumatică). Demenţă vasculară. Insuficienţă vertebrobazilară.
În oftalmologie: afecţiuni vasculare oculare cronice (modificări degenerative ale coroidei, retinei şi a maculei, tromboze arteriale parţiale, glaucom secundar).
În otologie: hipoacuzie de origine vasculară şi toxică (inclusiv medicamentoasă) sau de altă etiologie (hipoacuzie senilă), boala Ménière, nevrită cohleo-vestibulară.

Doze şi mod de administrare
Preparatul se administrează intern câte 5-10 mg de 3 ori pe zi în decurs de 1-7 luni (în medie 3-4 luni). Înainte de sistarea administrării preparatului este necesar de micşorat treptat doza. Se admite repetarea curei de tratament de 2-3 ori pe an.
În faza acută a maladiei se recomandă de iniţiat tratamentul prin administrarea parenterală a preparatului. După obţinerea ameliorării clinice se trece la administrarea orală a preparatului.

Reacţii adverse
Hipotensiune arterială. Rar: tahicardie, extrasistole, dereglări ale conductibilităţii intraventriculare; xerostomie, greaţă, pirozis; reacţii alergice cutanate.

Contraindicaţii
Hipersensibilitate la preparat, cardiopatie ischemică cu evoluţie severă, aritmii severe, sarcina şi perioada de lactaţie.

Supradozare
Nu sunt cunoscute cazuri de supradozare.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
Vinpocetina nu posedă acţiune nefro- şi hepatotoxică, la administrarea preparatului pacienţilor cu dereglarea funcţiilor hepatice şi renale nu este necesară ajustarea dozei.
Se impune precauţie la administrarea vinpocetinei pacienţilor, care utilizează remedii hipotensive sau preparate, care prelungesc intervalul QT (loratadină, terfenadină, eritromicină, probucol).
Preparatul conţine lactoză în calitate de substanţă auxiliară. Pacienţii cu maladii ereditare rare ca intoleranţa la galactoză, deficit de Lapp lactază sau sindromul de malabsorbţie la glucoză-galactoză, nu trebuie să administreze acest medicament.
Administrarea la copii
Nu s-a stabilit inofensivitatea şi eficacitatea utilizării vinpocetinei la copii. Experienţa administrării preparatului la pacienţii de până la 18 ani este limitată.
Administrarea în sarcină şi perioada de lactaţie
Vinpocetina este contraindicată în sarcină. La necesitatea administrării în perioada de lactaţie este necesar de a sista alimentarea la sân.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce autovehicule şi de a manevra utilaje. Nu se recomandă administrarea vinpocetinei în timpul conducerii autovehiculelor sau altor activităţi de operare cu utilaje.

Interacţiuni cu alte medicamente
La administrarea vinpocetinei pe fondalul terapiei cu heparină creşte riscul apariţiei complicaţiilor hemoragice.

Prezentare, ambalaj
Comprimate 5 mg sau 10 mg. Câte 20 comprimate în blistere, câte 1, 2 sau 3 blistere cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

Păstrare
A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25ºC.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate
3 ani. A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate, indicat pe ambalaj.

Statutul legal
Cu prescripţie medicală.

Data ultimei verificări a textului
Mai 2010.

Denumirea şi adresa producătorului
SC Balkan Pharmaceuticals SRL,
str. Grădescu, 4
mun. Chişinău, Republica Moldova.

Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!