Tuberculoza: Tot ce trebuie să ştii despre această maladie

Tuberculoza: Tot ce trebuie să ştii despre această maladie

Potrivit statisticilor medicale, anual, peste 8 milioane de persoane de pe întreg globul se îmbolnăvesc de tuberculoză. Tuberculoza (TBC) este o boală provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care atacă plămânii. Se manifestă prin durere în piept, tuse cronică cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpiraţie nocturnă şi scădere în greutate.


Maladia apare pe fun­da­lul unei imu­ni­tăţi scă­zute, iar prin­ci­pa­lii fac­tori de risc care duc la slă­bi­rea orga­nis­mu­lui sunt ali­men­ta­ţia precară, nerespectarea condiţiilor igienice, odihna insu­fi­cientă, fuma­tul şi con­su­mul exce­siv de alcool, stre­sul. Unele boli cro­nice, cum ar fi dia­be­tul zaha­rat, can­ce­rul, leu­ce­mia, infe­cţia HIV/SIDA, cresc riscul infectării cu tuberculoză. De asemenea, un risc mare de contaminare îl reprezintă încăperile închise, umede şi neaerisite.


Dacă nu este tratată, în peste 50% dintre cazuri maladia poate deveni letală. Mai mult, persoana infectată riscă să infecteze alte persoane cu care vine în contact, prin tuse, strănut sau sputa eliberată în aer.


De aceea, tratamentul tuberculozei este foarte important încă de la primele simptome apărute. Boala poate evolua latent timp îndelungat, iar dacă persoana nu se adresează la medic, tratamentul ar putea dura mai mult timp şi ar necesita mult mai multe eforturi. Medi­cii sub­li­ni­ază impor­tanţa unui mod de viaţă sănă­tos, care include un regim ali­men­tar raţio­nal, sport, evi­ta­rea stre­su­lui, abu­zu­lui de alcool şi de tutun.


Anual, pe 24 martie este celebrată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. La această dată, în 1882 doctorul Robert Koch a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza. Pe parcursul lunii martie, în întreaga lume sunt organizate campanii de informare a populaţiei privind riscurile maladiei şi importanţa tratării acesteia.