Cum ne pregătim de o iarnă sănătoasă

Cum ne pregătim de o iarnă sănătoasă

În fiecare iarnă zeci și sute de oameni întâmpină aceeși problemă: răceala. Asta deoarece după perioada caldă a anului, organismul „se relaxează” iar imunitatea acestuia scade considerabil. Iată de ce devenim foarte expuși la viruși și răcim foarte repede. În continuare vă prezentăm câteva sfaturi simple care vă vor ajuta să vă țineți departe de răceală și să rămâneți permanent în formă.

Alimentația corectă

Cea mai sigură și eficientă metodă de a crește rezistența la răceli și a întări imunitatea este o alimentație corectă și echilibrată, bogată în fructe și legume, care îi oferă corpului necesarul de energie pentru a lupta cu virusurile. Este foarte important să evităm excesul de grăsimi care obosește ficatul și ne expune mai mult bolilor. Este recomandabil să consumați mere, ciuperci, roșii, castraveți și bucate în care să adăugați scorțișoare.

Mișcare, mișcare și numai mișcare!

Sistemul nostru imunitar poate fi întărit foarte mult prin stilul activ de viață. În afară de protecția împotriva infecțiilor respiratorii, veți avea un risc mai scăzut și pentru alte infecții mai grave. Pe lângă aceasta alergatul în diminețile reci ajută la călirea organismul, astfel devenim mult mai rezistenți la temperaturile scăzute. Pe lângă aceasta, puteți vizita sala de sport, să practicați dansurile sau sporturi atletice ușoare.

Întăriți sistemul imunitar

Zilnic, publicitățile ne oferă nenumărate produse care promit întărirea imunității organismului, însă cel mai bune soluții le oferă mama natură. Consumați zilnic ceai verde, usturoi și orice alimente bogate în antioxidanți pentru a vă menține zi de zi în formă. De asemenea, sunt foarte efective produsele ce conțin în special vitamina C, D și elementele ce conțin zinc. În același timp, evitați încărcarea corpului cu toxine care scad rezistența la gripă și răceli. Astfel, nu este recomandat fumatul și consumul băuturilor alcoolice, întrucât acestea consumă mai repede vitamina C și diminuează efectele acesteia.

Consumați cât mai multă miere

Atunci când organismul nostru este ocupat de prelucrarea și transformarea zahărului în grăsime, acesta luptă cu greu pentru susținerea și funcționarea sistemului imunitar. Mierea de albine conține peste 400 substanțe nutritive, printre care vitaminele C și B, care întăresc imunitatea și ne feresc de răceli. Mierea de levănțică ameliorează tusea și durerile de gât, cea de tei are efect împotriva febrei, mierea de brad – ajută în cazurile de afecțiuni respiratorii, iar cea de flori este antimicrobiană.

No stress!

Atunci când suntem stresați, organismul nostru produce cortizol și adrenalină, doi hormoni ce slăbesc considerabil sistemul imun. Cititul, sportul, plimbările, chiar și privitul norilor sau ascultarea naturii vă pot păzi de răceli și guturai sezonier. În plus, este foarte important să ne odihnim destul. Oboseala reduce eficacitatea sistemului imunitar foarte rapid, iar dacă nu dormiți destul capacitatea corpului de a se apăra de la virusuri scade până la jumătate.
 

Orice ați face, fiți conștienți de faptul că este foarte important să vă păstrați sănătate. Astfel, vă va reuși în orice sferă a activității zilnice. Faceți sport, odihniți-vă, mâncați corect și cel mai important: Fiți sănătoși!