Cum facem faţă stresului la serviciu?

Cum facem faţă stresului la serviciu?

Fiecare dintre noi este supus unor tensiuni şi situaţii neplăcute fie la locul de muncă, la şcoală sau în familie. Problemele financiare, de cuplu, programul încărcat de muncă sau lipsa de timp, pot cauza apariţia stresului.

Dar stresul în sine nu este neapărat dăunător. Ţinut sub control, acesta este uneori binevenit, deoarece te ajută să te menţii concentrat, alert şi energic. Însă dacă este în exces, stresul afectează sănătatea, productivitatea muncii, relaţiile cu familia, prietenii şi, în general, calitatea vieţii.

Stresul poate provoca insomnii, oboseală, dureri de cap, probleme digestive, creşteri sau scăderi în greutate. Oamenii stresaţi se simt iritaţi, pot avea tulburări de atenţie, de memorie sau chiar un apetit sexual scăzut.

Cel mai frecvent însă, asociem stresul cu serviciul. Un program de muncă încărcat, neînţelegerile apărute în relaţiile cu colegii, cu şeful, provoacă stări neplăcute şi reduc plăcerea de a munci. Există mai multe lucruri care ne ajută să diminuăm stresul la locul de muncă. Vă recomandăm câteva dintre acestea:

- Organizaţi-vă eficient timpul şi activităţile. Întocmiţi-vă o listă cu sarcinile care trebuie duse la bun sfârşit, fără să vă impuneţi scopuri nerealizabile. Cereţi ajutor de la şef, de la colegi, atunci când aveţi nevoie;

- Luaţi o pauză de 5 minute după fiecare activitate. Ieşiţi la o plimbare în afara clădirii unde  munciţi sau serviţi un ceai cu biscuiţi;

- Creaţi-vă un mediu plăcut şi adecvat la locul de muncă: o iluminare bună, temperatura biroului şi nivelul de zgomot potrivit, precum şi alţi factori care pot fi controlaţi;

- Nu vă agitaţi pentru lucruri mărunte!;

- Cooperaţi cu colegii de muncă în vederea realizării sarcinilor. Ascultaţi-le sfaturile, opiniile, fără a vă impune rigid părerea;

- Dormiţi suficient, minim 6 ore pe noapte. Odihna contribuie semnificativ la reducerea stresului şi creşte nivelul de concentrare şi energie.

Totuşi în cazul în care vă confruntaţi cu stres o perioadă îndelungată de timp şi nu reuşiţi să vă menţineţi echilibrul emoţional, o soluţie ar fi consultarea unui medic specialist.