Nu-ți stresa organismul. Alimentează-te corect pe timp de vară

Nu-ți stresa organismul. Alimentează-te corect pe timp de vară

În perioada de vară tindem să ne alegem o țară nouă, exotică, pentru a ne relaxa și odihni. De multe ori acest lucru însemnă și o schimbare a regimului alimentar.  O astfel de schimbare bruscă poate determina un stres major pentru organismul nostru atunci când nu sunt respectate anumite reguli elementare în timpul alimentației: excesul, băuturi alcoolice acide sau mâncăruri picante.
 

Una din problemele cu care ne putem confrunta în rezultat este pancreatita, care se manifestă prin dureri în regiunea superioară a abdomenului (regiunea epigastrică), sub formă de radieri în zona centurii, greață, vomă și febră. Imediat cum sunt observate astfel de simptome se recomandă adresarea de urgență către medicul de familie sau medicii de specializare. În cazul în care afecțiunea nu este tratată din timp, pot apărea complicații severe ce pot duce la operații chirurgicale.
 

Printre alimentele și băuturile ce pot cauza pancreatita se pot enumera băuturile alcoolice acide (berea, vinul, coniacul etc.), bucatele  intens prăjite în ulei, și nu în ultimul rând bucatele care sunt foarte picante. Dacă aveți un regim ce nu include bucatele picante, medicii recomandă să nu vă aventurați în astfel de riscuri inutile.


Pe lângă tipul de alimente consumate, un rol important îl joacă și cantitatea acestora. În cazul în care o veți depăși, poate apărea indigestia alimentară. Medicii ne recomandă să fim echilibrați în porțiile consumate.
 

În cazul în care anul acesta ați ales o țară cu specific exotic, specialiștii vă sfătuiesc să fiți atenți la fructele și legumele ce nu le-ați încercat până acum. Deoarece consumate în abundență ele pot duce la reacții alergice. Varianta optimă ar fi să le savurați în porții mici, fără a face o mare diversitate în aceeași zi.
 

Astfel, înainte de plecare, pentru a evita situațiile descrise mai sus, faceți o vizită medicului de familie pentru a afla remediile profilactice ce le puteți întreprinde de sine stătător, dar și pentru a evita situațiile excepționale ce pot necesita asistență medicală.