Amigdalita: simptome şi tratament

Amigdalita: simptome şi tratament

Amigdalita sau angina reprezintă inflamaţia amigdalelor şi faringelui gâtului. Cel mai des afecţiunea apare din cauza infecţiilor gripale sau a unor bacterii cum sunt stafilococul, pneumococul sau meningococul.


Simptomele amigdalitei provocate de infecţiile virale se deosebesc de cele ale amigdalitei bacteriene. Dacă angina virală începe lent, cu febră mică, fără puroi în gât şi cu dureri de intensitate scăzută, atunci amigdalita provocată de bacterii debutează brusc, cu febră mare, frisoane, puroi în gât şi dureri de cap.


Formele uşoare de amigdalită pot fi tratate şi acasă. Se recomandă repaosul la pat pentru toată perioada de febră, o alimentaţie semilichidă şi hidratare corespunzătoare, în special cu ceaiuri călduţe. Pentru combaterea temperaturii pot fi folosite antitermice şi antiinflamatoare, iar pentru durerile de gât se pot administra antiseptice locale. În ajutor pot fi şi metodele naturiste. Laptele cu usturoi, compresele de sare sau ceaiurile de tei – toate sunt benefice în tratarea amigdalitei uşoare.


În cazul în care febra continuă să se menţină sau să crească, durerile de gât se intensifică, adresaţi-vă medicului de familie pentru un tratament corespunzător. Bolnavului i se recomandă evitarea contactului cu alte persoane, întrucât amigdalita este o infecţie transmisibilă.


Pentru tratamentul amigdalitei şi altor afecţiuni ale sistemului respirator, Balkan Pharmaceuticals oferă preparate medicamentoase, precum Claritromicina şi Ofloxacina (antibiotice).