Durerile de cap - cauzele și modalități de tratare

Durerile de cap - cauzele și modalități de tratare

Durerea de cap este cea mai răspândită formă de durere pentru organismul uman.
 

Fiecare dintre noi a suferit la un moment dat de dureri de cap. De obicei, atunci când ne confruntăm cu această problemă preferăm să o ignorăm sau, în cel mai bun caz, să bem o pastilă care să o „amâne”. De cele mai dese ori această metodă funcționează, dar nu întotdeauna. Este important să știm ce trebuie de făcut în asemenea cazuri și să ne adresăm medicului imediat ce simțim că durerile persistă.

Durerile de cap se clasifică în 2 categorii mari:
 

Cefaleea primară care apare în absența altor simptome și cefaleea secundară care apare ca efect secundar al unei alte boli, unui traumatism sau administrării unor medicamente.

Prin urmare, cauzele durerii de cap pot fi extrem de diferite: modificări ale tensiunii arteriale; inflamație, traumatisme și tumori cerebrale; nevralgie; disfuncție autonomă; șocuri solare și termice; intoxicație și multe altele.

Adresează-te la medic dacă observi următoarele simptome:

  • Durere de cap puternică cu care nu te-ai mai ciocnit;
  • Durere de cap care își schimbă caracterul de manifestare (din una moderată devine puternică și invers);
  • Durere de cap acută și neobișnuită;
  • Durerea de cap devine mai puternică pe zi ce trece, convulsii, vomă, intoleranță față de lumină puternică;
  • Combinație dintre durerea de cap, dureri de gât și temperatură înaltă;
  • Atacuri epileptice, erupții cutanate, slăbiciune, schimbări de personalitate.


Durerile de cap se tratează în funcție de natura și de caracterul lor. În cazul unei dureri simple este recomandat să consumi lichide în cantitate sporită, să te odihnești într-un loc întunecat și liniștit.
 

Este important să te adresezi medicului în caz că durerile de cap devin regulate, pentru a determina sursa apariției și pentru a preveni dezvoltarea unei probleme mai grave.
 

În cazuri mai grave tratamentul va fi stabilit de medicul internist sau neurolog.
 

La fel de important ca tratamentul durerii de cap este și prevenirea ei. Pentru aceasta, trebuie să încerci să duci o viață echilibrată, fără stres și depresie, să mănânci sănătos, să consumi cât mai puțin alcool, să modifici obiceiurile de somn și să eviți zonele cu zgomote excesive și spațiile poluate.