Tulburări funcționale gastrointestinale

Tulburări funcționale gastrointestinale

Tulburările funcționale gastrointestinale sunt afecțiuni caracterizate prin dureri de burtă și alte simptome ce apar în lipsa unei boli grave. Despre această afecțiune se vorbea încă de pe timpurile celui de-al Doilea Război Mondial, însă abia în 1993, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut existența ei și a introdus pentru ea algoritmul de diagnosticare.
 

În prezent, la nivel mondial, de această condiție suferă, aproximativ 15-20% din populație.
 

Dacă ai între 24 și 41 de ani, trăiești la oraș, te afli într-o permanentă stare de stres, mănânci în grabă, consumi puține fructe și legume, există toate condițiile să te îmbolnăvești de tulburare funcțională gastrointestinală.
 

Simptomele caracteristice acestei afecțiuni sunt: dureri abdominale și disconfort de intensitate diferită (de obicei apar după ce mănânci), balonare permanentă, constipație și diaree, tenesme, disconfort și durere în zona intestinului gros după ce ai defecat.
 

Tulburările funcționale gastrointestinale apar atunci când se combină 2 factori: influența din exterior (probleme psihologice și sociale) și influența din interior (reducerea sensibilității viscerale și activitatea fizică insuficientă a organelor digestive).
 

Printre cauzele principale care duc la apariția acestei afecțiuni se enumeră oboseala și anxietatea, ipohondria, isterica și nevrozele, încălcarea regimului de alimentație, alimentația nesănătoasă,  consumul antibioticelor, bolile infecțioase și intoxicațiile, bolile ginecologice și dereglările hormonale.
 

Tratament și profilactică
 

Nu există o cură de tratament universală a tulburării funcționale gastrointestinale, deoarece pe lângă problemele de ordin fiziologic care pot fi diagnosticate și tratate mai ușor, există și probleme de ordin psihologic.
 

Scopul primar al terapiei este să anihileze simptomele și să elimine cauza principală. Cu acest scop se aplică tratament medicamentos cu acțiune asupra sistemului digestiv în combinație cu o dietă sănătoasă care să excludă produsele ce provoacă balonarea (fasole, varză, dulciuri, alcool ș.a.), includerea în meniu a produselor prebiotice pentru crearea unui mediu sănătos în intestin la care se adaugă și practicarea sportului.
 

Problemele legate de tulburările funcționale gastrointestinale, devin tot mai actuale. Deseori oamenii trăiesc ani la rând cu această problemă, dând vina pe nervi și calitățile individuale ale organismului. Cu toate acestea este foarte ușor să te tratezi. Este de ajuns să mergi la doctor și să-ți corectezi regimul de alimentație și regimul de zi.