Cancerul mamar: semne pe care nu trebuie să le ignori

Cancerul mamar: semne pe care nu trebuie să le ignori

Cancerul mamar este o formă de cancer care se dezvoltă în ţesutul sînului şi este o boală asimptomatică, ce poate apărea atît la femei, cît şi la bărbaţi. Anual, în Moldova sunt diagnosticate circa 900 de femei cu cancer mamar, iar aproximativ 600 dintre acestea suportă un tratament chirurgical.


Cauzele apariţiei cancerului mamar sunt diverse. Riscul de a dezvolta maladia creşte odată cu vîrsta. Astfel, o femeie de 50 de ani este de 3 ori mai predispusă la cancer de sîn decît o femeie care are sub 30 de ani. Dacă în familie există antecedente de cancer mamar, probabilitatea de a dezvolta maladia este, de asemenea, mai mare.


Alţi factori care cresc riscul apariţiei cancerului mamar sunt obezitatea, expunerea la radiaţii, cantitatea mare de estrogen în organism, consumul de alcool în exces, fumatul, terapia de substituţie hormonală administrată la femeile cu menopauză etc.


Vestea bună este că fiind depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat cu succes. Există anumite semnale care avertizează asupra apariţiei sau dezvoltării maladiei. Printre acestea sunt:

- Noduli sau noduri simţite pe sau în interiorul sînului;

- Modificări în mărimea sau forma pieptului, a mamelonului sau areolei;

- Sensibilitate sau secreţii ale mamelonului, mai ales dacă există şi cîteva picături de sînge;

- Dureri de piept care persistă timp îndelungat.


Pentru a preveni cancerul, sunt recomandate controale periodice la medicul specialist. Lunar sau chiar mai des examinaţi-vă sînii. Utile pot fi şi anumite radiografii, cum ar fi ecografia, biopsia sau mamografia. Astfel de intervenţii permit stabilirea cu exactitate a diagnosticului de cancer. De asemenea, medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare sau solar, a fumatului şi a alcoolului în exces.


Deşi Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Sîn este marcată anual pe 1 octombrie, pe tot parcursul lunii sunt desfăşurate campanii de informare şi sensibilizare a populaţiei privind riscurile maladiei, simbolul acestor campanii fiind panglica roz.