Sfatul medicului: Vacanţă în ţări exotice? Nu uita de vaccinare!

Sfatul medicului: Vacanţă în ţări exotice? Nu uita de vaccinare!

Atunci când ne pregătim de o călătorie, luăm în considerare diverse aspecte: ce lucruri luăm în bagaj, ce locuri şi obiective vrem să vizităm, cum sunt preţurile în ţara respectivă etc. Important este, înainte de a pleca în călătoria mult aşteptată, să nu uităm şi de sănătate. Asta pentru că în anumite ţări şi regiuni, în special exotice, riscul infectării cu boli contagioase este sporit.


Astfel, înainte de o călătorie, este bine să vă informaţi referitor la eventualele riscuri de îmbolnăvire şi să vă consultaţi cu medicul. Măsurile profilactice propuse de medic pot include vaccinarea sau administrarea unor pastile.


Dacă aţi ales ca destinaţie pentru vacanţă ţări din Africa Centrală sau America de Sud, este obligatoriu să faceţi un vaccin contra febrei galbene. Conform standardelor internaţionale, statele de pe aceste continente nu permit intrarea pe teritoriul lor dacă turistul nu prezintă un certificat care dovedeşte că a fost vaccinat contra acestei maladii. 


Ţări din Asia, precum Tadjikistan, Kârgâzstan, Uzbekistan sau India prezintă un risc sporit de infectare cu tifos. Potrivit statisticilor, circa 16 milioane de locuitori ai acestor ţări se îmbolnăvesc anual de tifos, dintre care aproape 300 de mii de cazuri devin mortale.


În Japonia, Tailanda, Singapore sau Indonezia este răspândit virusul encefalitei japoneze. Boala afectează sistemul nervos, ulterior provocând inflamaţia creierului, care, în 20% dintre cazuri se soldează cu decesul pacientului. De aceea, dacă decideţi să călătoriţi în una din aceste ţări, ar fi bine să vă vaccinaţi.


Medicii recomandă efectuarea vaccinului cu 4-6 săptămâni înainte de plecare. Trebuie să vă vaccinaţi mai ales dacă aveţi planificate excursii în sate, în pădure sau în locuri în care aveţi contact direct cu natura.


Dacă vă simţiţi rău la întoarcerea din călătorie, nu ezitaţi să mergeţi la medic, mai ales daca aveţi simptome asemănătoare gripei: febră, diaree persistentă, vomă, icter, probleme la urinare sau infecţii genitale sau ale pielii.