Ce este hepatita? Cum prevenim infectarea cu această boală?

Ce este hepatita? Cum prevenim infectarea cu această boală?

Hepatita este o boală infecţioasă, care provoacă inflamaţia ficatului. Este o maladie gravă, deoarece afectează numeroase funcţii ale ficatului, cum ar fi producerea bilei, reglarea compoziţiei chimice a sângelui sau eliminarea substanţelor potenţial nocive din fluxul sangvin.
 

Tipuri de hepatită

Sunt cunoscute 5 tipuri de virusuri responsabile de apariţia hepatitei virale. Cel mai des sunt întâlnite hepatitele de tip A, B şi C şi mai rar D şi E. Severitatea şi durata bolii sunt determinate, în mare parte, de virusul care a provocat-o, care se transmite pe diferite căi.


Spre exemplu, hepatita A poate fi contractată pe cale orală, de obicei în condiţii de igienă precară: prin contact direct cu o persoană infectată, prin apa sau alimentele infectate. Este considerată cea mai puţin periculoasă formă a bolii, deoarece nu duce la inflamaţie cronică a ficatului.


Virusul hepatitei B poate fi transmis de la mamă la copil, la naştere, prin contact sexual sau prin transfuzii de sânge. Hepatita C se transmite, de obicei, prin contact cu sânge sau ace contaminate şi poate evolua fără nici un fel de simptome, iar 20-30% din purtătorii cronici fac ciroză în următorii 10 ani.


Virusul D
 apare doar la persoanele cu hepatită B şi este cel mai periculos, deoarece implică două forme ale bolii evoluând concomitent. Virusul hepatitei E se răspândeşte în mod similar cu cel al hepatitei de tip A, pe cale fecal-orală. Focare pe scară largă a virusului pot fi întâlnite mai des în ţările care apa potabilă este infectată în urma musonilor şi inundaţiilor (Asia, Mexic şi Africa). 

 

Simptome

Semnele şi simptomele infecţiei cu virusul hepatitei nu apar imediat după infectare. Mai mult, în cazul hepatitei B şi C simptomele pot lipsi de-a lungul anilor, iar persoana infectată poate transmite infecția altor persoane, fără să ştie.


Totuşi, atunci când apar, simptomele pot fi următoarele: oboseală, greaţă, sensibilitate sau disconfort în zona ficatului, dureri musculare şi articulare, urină de culoare închisă, febră etc. În cazul în care le sesizaţi, adresaţi-vă medicului pentru un tratament corespunzător.