Cum ne menţinem inima sănătoasă?

Cum ne menţinem inima sănătoasă?

Inima este cel mai important muşchi din organismul uman. Ea pompează sângele în întreg corpul, astfel oxigenul şi substanţele hrănitoare fiind distribuite tuturor organelor.


Ca şi orice alt organ, însă, inima poate fi afectată de diverse boli şi afecţiuni, care sunt adesea letale. Printre acestea se numără hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, atacul de cord, miocardita, angina pectorală etc.


Bolile cardiovasculare pot fi prevenite sau cel puţin ţinute sub control. Este recomandat un control periodic la medicul cardiolog, pentru verificarea tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului din sânge. Simptomele care indică asupra unei boli cardiace sunt următoarele:

- Transpirație rece sau senzații de amorţeală în zona mâinilor, umerilor, palmelor sau picioarelor;

- Durere sau orice tip de disconfort în partea superioară a corpului (braţe, gât, spate, maxilar);

- Durere în piept, însoţită de o insuficienţă respiratorie;

- Ameţeli şi stări de leşin;

- Slăbiciune, oboseală;

- Indigestie, greaţă, vărsături;

- Bătăi neregulate ale inimii (aritmii);

- Incapacitate periodică de a face efort.


Dacă manifestaţi una sau mai multe din aceste simptome, adresaţi-vă de urgenţă la medic.


Sănătatea inimii poate fi menţinută şi printr-o dietă echilibrată. În acest sens, sunt benefice alimente precum roşiile, ardeiul iute, peştele, uleiul de măsline, leguminoasele, fructele cu coaja lemnoasă etc. Dormiţi suficient, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute pe zi. Studiile medicale demonstrează că activitatea fizică moderată reduce riscul unui atac de cord cu circa 30%. Un alt lucru important pentru a vă menţine o inimă sănătoasă este să limitaţi consumul de alcool şi să nu fumaţi.

Notă: Anual, începând din 2000, pe 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii. Evenimentul a fost lansat la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Inimii şi este organizat la nivel internaţional în scopul informării populaţiei cu privire la factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare.