Obezitatea, boala secolului XXI. Cum ne menţinem o greutate corporală normală?

Obezitatea, boala secolului XXI. Cum ne menţinem o greutate corporală normală?

Obezitatea este o problemă ce ia amploare la nivel mondial. Mai multe studii efectuate la scară largă arată că aproximativ 33% din populaţia adultă a globului este obeză, ceea ce reprezintă peste 1 miliard de persoane.


Obezitatea este o afecţiune ce presupune acumularea grăsimii corporale în exces (peste 25% faţă de greutatea normală a corpului). În cele mai multe cazuri, este provocată de consumul excesiv de calorii, lipsa activităţii fizice şi predispoziţia genetică, iar uneori apare pe fundalul unor afecţiuni endocrine, psihice sau a medicamentaţiei. 


Obezitatea are efecte adverse asupra sănătăţii, crescând riscul apariţiei bolilor de inimă, a diabetului, astmului, osteoartritei etc.


Pentru a menţine o greutate corporală normală, este important de a duce un mod de viaţă sănătos. Un rol prioritar îl are un regim alimentar echilibrat, bogat în proteine, fibre, minerale, vitamine şi limitat în mâncăruri hipercalorice (de tip fast-food, băuturi carbogazoase).


Sportul, fie că este vorba de shaping, înot, alergat sau ciclism, este, de asemenea, necesar pentru buna funcţionare a metabolismului, contribuind la combaterea kilogramelor în exces.


Anual, pe 21 mai, în lume este marcată Ziua Europeană Împotriva Obezităţii.