Cum să te protejezi de caniculă dacă ai probleme cardiace

Cum să te protejezi de caniculă dacă ai probleme cardiace

Pentru mulți dintre noi perioada estivală este una pe care de abia o așteptăm, pentru că putem evada din rutina zilnică. Dar, pentru persoanele cu probleme cardiace, vara nu este neapărat un prilej de bucurie. Expunându-ne la soare și respectiv la temperaturile înalte, organismul nostru își activează mecanismul compensatoriu cum ar fi transpirația, procesul ce are rolul de a regla temperatura corpului. Însă la persoanele cardiace, acest mecanism este mai slab dezvoltat.

Alte două procese pe care organismul nostru le întâmpină în timpul verii sunt dilatarea vaselor sanguine (vasodilatația) și creșterea bătăilor inimii (intensificarea frecvenței cardiace). Ele pot determina agravarea stării de sănătate, atât a persoanelor în etate cât și a tinerilor.
 
Printre primele simptome ce pot apărea la persoanele cardiace în perioada caniculară se enumeră starea de epuizare. În această situație medicii recomandă să nu consume cafea sau alte produse ce conțin cofeină, deoarece acest produs poate duce la vasodilatație, provocând amețeli, dureri de cap și greață.

 
O altă situație ce trebuie evitată de persoanele cardiace este expunerea îndelungată la soare. Chiar dacă inițial simptomele întârzie să apară, consecințele pot fi resimțite de abia peste câteva ore prin stări de epuizare, leșin, vasodilatație, în cazuri grave chiar insolație.


Ca să evităm neplăcerile descrise mai sus, medicii recomandă la începutul zilei următoarele măsuri profilactice:

 - Evitarea expunerii la soare în orele de vârf a zilei;

- Portul pălăriilor sau a umbrelelor de soare;

- Consumul de lichid, de cel puțin 2 litri de apă pe zi;

- Portul hainelor largi de stofă naturală ce permite pielii să respire;

- Evitarea consumului de cafea și cofeină, a alcoolului sau a fumatului.
 
Dacă întâmpinați simptome determinate de caniculă cum ar fi amețeli, dureri de cap, greață, mărirea debitului cardiac, este importat să nu fiți singuri în această situație. Rugați o persoană apropiată să vă fie alături pentru a vă monitoriza starea de sănătate, iar în caz de agravare solicitați imediat asistența medicală de urgență.