Product

DIDROGESTERONĂ

DIDROGESTERONĂ

comprimate

DCI-ul substanţei active
Dydrogesteronum

COMPOZIŢIA PREPARATULUI
1 comprimat filmat conţine:
substanţa activă: didrogesteron 10 mg.
substanţe auxiliare: stearat de magneziu, Ludipress® (lactoză, povidonă, crospovidonă).

DESCRIEREA PREPARATULUI
Comprimate de culoare albă sau albă cu nuanţă gălbuie, de formă pătrată, suprafaţa superioară şi inferioară plată, muchii teşite, cu o linie de divizare pe una din feţe şi inscripţia „BP", suprafaţa laterală cu margini rotunjite.

FORMA FARMACEUTICĂ
Comprimate.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC
Progestagen, G03D B01.

PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE
Proprietăţile farmacodinamice
Didrogesterona este un progestagen activ pe cale orală, care determină un endometru secretor complet în uterul „pregătit de estrogeni", preîntâmpinând astfel riscul de hiperplazie şi/sau cancer de endometru indus de estrogeni. Preparatul este indicat în toate cazurile de insuficienţă a secreţiei endogene de progesteron. Didrogesterona nu are efect estrogenic, androgenic, anabolice corticoid şi termogen. Didrogesterona nu inhibă ovulaţia.
Proprietăţile farmacocinetice
După administrarea orală de didrogesteron, aproximativ 63% din doză se excretă prin urină. În interval de 72 ore excreţia este completă. Didrogesterona este complet metabolizată. Principalul metabolit este 20-α-dihidrodidrogesterona (DHD) şi este prezent în urină predominant sub formă de glucuronoconjugat.
O trăsătură comună a tuturor metaboliţilor cunoscuţi este păstrarea configuraţiei de 4,6-dienă-3-onă a compusului primar şi absenţa 17 α-hidroxilării. Aceasta explică absenţa efectelor estrogenice şi androgenice ale didrogesteronei.
După administrarea orală de didrogesteronă, concentraţia plasmatică a DHD este mult mai mare decât cea a produsului primar. Didrogesterona este rapid absorbită. Valorile Tmax ale didrogesteronei şi DHD variază între 0,5 şi 2,5 ore. Timpii medii de înjumătăţire plasmatică finală ai didrogesteronei şi DHD variază între 5-7 ore, respectiv 14-17 ore.
Spre deosebire de progesteron, didrogesterona nu este excretată în urină ca pregnandiol. Astfel, rămâne posibilă analiza secreţiei endogene de progesteron, pe baza excreţiei de pregnandiol.

INDICAŢII TERAPEUTICE
Terapia hormonală de substituţie (THS)
Pentru contracararea efectelor proliferative a estrogenilor asupra endometrului în cadrul terapiei de substituţie hormonală la femei cu uter intact, cu afecţiuni datorate menopauzei naturale sau celei induse chirurgical.

Deficit progesteronic
Tratamentul insuficienţei secreţiei de progesteron, în caz de:
- endometrioză;
- infertilitate datorată insuficienţei luteale;
- avort habitual şi iminenţa de avort;
- sindrom premenstrual;
- dismenoree, cicluri neregulate;
- amenoree secundară;
- hemoragii uterine funcţionale

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Preparatul se administrează intern.
Terapia de substituţie hormonală
În asociere cu terapia de substituţie hormonală continuă, doza recomandată este de 10 mg didrogesteron (un comprimat) pe zi, administrată în ultimele 12-14 zile ale ciclului menstrual.
În asociere cu terapia estrogenică secvenţială, se administrează 10 mg didrogesteron (un comprimat) pe zi, în timpul ultimelor 12-14 zile ale terapiei estrogenice. Dacă biopsia endometrului sau ecografia indică un răspuns inadecvat la progestogen, se recomandă administrarea 20 mg didrogesteron (2 comprimate).
Endometrioza: câte 10 mg de 2-3 ori pe zi, din ziua 5 până în ziua 25 a ciclului menstrual sau continuu.
Infertilitate datorată insuficienţei luteale: câte 10 mg din ziua 14 până în ziua 25 a ciclului menstrual. Tratamentul trebuie continuat cel puţin 6 cicluri menstruale consecutive. Se recomandă ca tratamentul să fie continuat şi în primele luni de sarcină, aşa cum este recomandat la avortul habitual.
Iminenţa de avort: câte 40 mg în priză unică, urmată de 10 mg la intervale de 8 ore până la dispariţia simptomelor.
Avort habitual: câte 10 mg de 2 ori pe zi până în săptămâna 20 de sarcină, ulterior cu reducerea treptată a dozelor.
Sindrom premenstrual: câte 10 mg de 2 ori pe zi, din ziua 11 până în ziua 25 a ciclului menstrual.
Dismenoree: câte 10 mg de 2 ori pe zi, din ziua 5 până în ziua 25 a ciclului menstrual.
Cicluri neregulate: câte 10 mg de 2 ori pe zi, din ziua 11 până în ziua 25 a ciclului menstrual.
Amenoree secundară: se recomandă un medicament care conţine estrogen o data pe zi, din ziua 1 până în ziua 25 a ciclului menstrual, asociat cu 10 mg didrogesteron de 2 ori pe zi, din ziua 11 până în ziua 25 a ciclului menstrual.
Hemoragii uterine funcţionale: pentru a preveni hemoragia – câte 10 mg de 2 ori pe zi din ziua 11 până în ziua 25 a ciclului menstrual.

REACŢII ADVERSE
Din partea sistemului hematopoetic: cazuri unice – anemie hemolitică.
Din partea sistemului imun: foarte rar – reacţii de hipersensibilitate.
Din partea sistemului nervos central: frecvent – cefalee, migrenă.
Din partea sistemului hepatobiliar: rar – afectarea funcţiei hepatice, ocazional însoţită de astenie sau oboseală, icter şi dureri în abdomen.
Din partea tegumentelor şi ţesutului subcutanat: rar – erupţii cutanate, urticarie, prurit; foarte rar – edem Quincke.
Din partea sistemului reproductiv: frecvent – durere, sensibilitate la nivelul sânului, mastodinie; ocazional – sângerări de întrerupere.
Reacţii generale – edeme periferice.
Alte reacţii adverse raportate cu frecvenţă necunoscută: neoplasme benigne, maligne şi nespecificate (inclusiv meningiomul); agravarea simptomelor depresiei.
Reacţii adverse asociate tratamentului estrogeni-progestogeni: cancer mamar, hiperplazie sau carcinom endometrial, tumori dependente de hormonii sexuali, tromboză venoasă,infarct miocardic, accident vascular cerebral.

CONTRAINDICAŢII
• Hipersensibilitate la didrogesteron sau la oricare dintre excipienţi.
• Diagnostic sau suspiciune de tumori maligne progestogen-dependente (de exemplu cancer endometrial).
• Hemoragii genitale de etiologie neprecizată.
• Hiperplazie endometrială netratată.
• Tulburări hepatice grave, tumori hepatice, sindrom Dubin Johnson, sindrom Rotor, icter.
• Tulburări rare determinate de hormonii sexuali, care pot fi declanşate sau exacerbate în timpul sarcinii, sau în cursul terapiei hormonale: prurit sever, icter colestatic, herpes gestaţional, porfirie şi otoscleroză.

SUPRADOZARE
Nu au fost înregistrate cazuri de supradozare.
În caz de administrarea accidentală a dozelor, care depăşesc semnificativ cele terapeutice se recomandă lavaj gastric. Antidot specific nu există. Tratament simptomatic.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
Înaintea iniţierii terapiei cu didrogesteronă pentru sângerări anormale, trebuie stabilită etiologia acestora.
Tratamentul cu didrogesteronă a fost asociat ocazional cu tulburări ale funcţiei hepatice, uneori însoţite de simptome clinice. De aceea, didrogesterona trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii care au sau care au avut în antecedente afecţiuni hepatice şi la care rezultatele testelor funcţiei hepatice nu au revenit la normal. Tratamentul trebuie întrerupt în cazul afectării hepatice severe.
La unele paciente pot să apară sângerări de întrerupere, care pot fi prevenite prin creşterea dozei.
Afecţiuni care necesită monitorizare
În caz de porfirie, depresie în antecedente şi/sau agravarea lor în timpul sarcinii sau terapiei hormonale anterioare, trebuie monitorizate cu atenţie. Trebuie luat în considerare că aceste afecţiuni pot să reapară sau să se agraveze în timpul tratamentului cu didrogesteronă.
Alte afecţiuni
Tratamentul de substituţie hormonală (TSH) trebuie început numai în cazul în care simptomele afectează grav calitatea vieţii. Periodic, sau cel puţin anual, trebuie efectuată o evaluare a raportului beneficiu-risc în cazul terapiei TSH, iar tratamentul trebuie continuat doar atâta timp cât beneficiile depăşesc riscurile.
Examen medical/monitorizare
Înainte de iniţierea sau reinstituirea TSH trebuie efectuată o anamneză completă care să cuprindă antecedentele personale patologice şi antecedentele heredo-colaterale. Examenul fizic (incluzând examen ginecologic şi al sânilor) trebuie să ţină cont de aceasta şi de contraindicaţiile şi atenţionările pentru utilizare. În timpul tratamentului, se recomandă examinări periodice, a căror natură şi frecvenţă sunt adaptate individual. Pacientele trebuie sfătuite să informeze medicul asupra oricăror modificări apărute la nivelul sânilor. Investigaţiile, inclusiv mamografia, trebuie efectuate în conformitate cu practicile de screening actuale acceptate, adaptate în funcţie de necesităţile clinice individuale.
Hiperplazia endometrială
Riscul apariţiei hiperplaziei endometriale şi a carcinomului endometrial creşte când estrogenii sunt administraţi în monoterapie pe perioade lungi de timp. La femeile nehisterectomizate, adăugarea progestogenului, cum este didrogesteronul, timp de cel puţin 12 zile pe lună reduce acest risc.
Cancer mamar
S-a raportat un risc relativ crescut al cancerului de sân la femeile tratate cu estrogen, combinaţii estrogen-progestative sau tibolonă utilizate ca TSH, timp de câţiva ani.
Pentru toate tipurile de TSH, riscul crescut devine evident în câţiva ani de tratament şi creşte odată cu durata tratamentului, dar revine la starea iniţială după câţiva ani (cel puţin 5 ani) de la întreruperea tratamentului.
Tromboembolismul venos
TSH este asociată cu un risc relativ crescut de dezvoltare a tromboembolismului venos (TEV), adică tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.
S-a determinat un risc de 2-3 ori mai mare la femeile care utilizează terapie de substituţie comparativ cu cele care nu utilizează TSH. Apariţia unui asemenea eveniment este mai probabilă în primul an de TSH decât mai târziu.
Factorii de risc general recunoscuţi pentru tromboembolismul venos includ:
- antecedente personale sau familiale,
- obezitate severă (indicele masei corporale > 30 kg/m2),
- lupus eritematos sistemic (LES). Nu există un consens în ceea ce priveşte posibilul rol al bolii varicoase în etiologia TEV.
Pacientele cu TEV în antecedente sau tulburări trombofilice cunoscute prezintă un risc crescut de TEV. TSH poate creşte suplimentar acest risc. Pentru a exclude predispoziţia pentru tromboză, trebuie investigat tromboembolismul în antecedentele personale şi familiale sau avortul spontan recurent. La aceste paciente, TSH trebuie contraindicată până la evaluarea definitivă a factorilor predispozanţi pentru tromboză sau până la iniţierea tratamentului anticoagulant. Pacientele aflate sub tratament anticoagulant, necesită o evaluare atentă a raportului beneficiu/risc al TSH.
Riscul de TEV poate fi crescut temporar în caz de imobilizare prelungită, traumatisme majore sau intervenţii chirurgicale majore. Similar tuturor pacienţilor cu status post-operator, trebuie acordată o atenţie deosebită măsurilor profilactice de prevenire a TEV după intervenţiile chirurgicale. Dacă se anticipează o imobilizare prelungită după anumite intervenţii chirurgicale, cum sunt cele abdominale sau ortopedice la nivelul membrelor inferioare, trebuie luată în considerare întreruperea temporară a TSH cu 4 până la 6 săptămâni înaintea intervenţiei. Tratamentul nu trebuie reînceput până când pacienta nu este complet mobilizată.
Dacă TEV se dezvoltă după începerea terapiei, administrarea medicamentului trebuie întreruptă. Pacientele trebuie sfătuite să se adreseze imediat medicului când prezintă un potenţial simptom de tromboembolism (de exemplu edem dureros la nivelul unui membru inferior, durere precordială bruscă, dispnee).
Cardiopatie ischemică
Din studii clinice randomizate, controlate nu există dovezi privind beneficiul cardiovascular al terapiei combinate continue cu estrogeni conjugaţi şi acetat de medroxiprogesteron. Două mari studii clinice au evidenţiat un posibil risc crescut de morbiditate cardiovasculară în primul an de tratament, fără alte beneficii.
Accident vascular cerebral
Un studiu clinic extins, randomizat a evidenţiat un risc ischemic crescut de accident vascular cerebral la femeile sănătoase în timpul tratamentului combinat continuu cu estrogeni conjugaţi şi acetat de medroxiprogesteron.
Acest produs medicamentos conţine lactoză, de aceea el nu poate fi administrat de către pacienţii cu tulburări ereditare rare de tipul intoleranţei la galactoză, deficienţa de lactază sau sindromul de malabsorbţie glucoză-galactoză.
Perioada de sarcină şi alăptare
Nu sunt disponibile date clinice privind afectarea funcţiei de reproducere.
Utilizarea didrogesteronei în cursul unui număr mare de sarcini nu a indicat reacţii adverse asupra sarcinii sau asupra fătului/nou-născutului.
Preparatul se va administra cu precauţie în sarcină.
Didrogesteronul este excretat în laptele matern. Deoarece nu poate fi exclus riscul pentru sugar, didrogesterona nu trebuie utilizată în timpul alăptării.
Efecte asupra capacităţii de conducere a vehiculelor sau de manevrare a utilajelor
Didrogesterona nu influenţează capacitatea de conducere a vehiculelor sau de manevrare a utilajelor.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Metabolizarea progestagenilor poate fi crescută prin asocierea cu medicamente cunoscute ca inductoare enzimatice, în special ale enzimelor citocromului P450, cum sunt anticonvulsivantele (de exemplu fenobarbital, fenitoină, carbamazepină), barbituricele şi antibioticele (rifampicină, rifabutină, nevirapină, efavirenz). Administrarea concomitentă determină scăderea eficacităţii progestagenilor.
Ritonavir şi nelfinavir, deşi cunoscuţi ca inhibitori puternici ai enzimelor hepatice, au proprietăţi inductoare când sunt utilizate concomitent cu hormonii steroizi.
Preparatele din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum) pot induce metabolizarea progestogenilor.
Semnificaţia clinică a creşterii metabolizării progestagenilor este scăderea efectului şi modificări ale profilului sângerărilor uterine.

PREZENTARE, AMBALAJ
Comprimate 10 mg. Câte 20 comprimate în blister, câte 1, 2 sau 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE
A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25°C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE
3 ani.
A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL
Cu prescripţie medicală.

DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A TEXTULUI
Iulie 2010.

DENUMIREA ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
SC Balkan Pharmaceuticals SRL,
str. Grădescu, 4
mun. Chişinău, Republica Moldova

Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!