Ce este pneumonia și cum o prevenim

Ce este pneumonia și cum o prevenim

La data de 12 noiembrie, începând din 2009, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este marcată Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei. Scopul acestui eveniment este de a conștientiza gravitatea acestei boli, precum și impactul ei asupra societății, de a promova prevenirea și tratamentul pneumoniei.
 

Pneumonia se caracterizează prin inflamația plămânilor produsă cel mai frecvent prin infecție, ce poate fi cauzată de o multitudine de microorganisme inclusiv bacterii, virusuri și paraziți. Adesea pneumonia începe după o infecție a părții de sus a aparatului respirator (o infecție a nasului și a gâtului), de aceea în primele zile îmbracă aspectul unei răceli. Dacă simptomele sunt ignorate infecția se agravează.
 

Semnele pneumoniei sunt:
 
- febră ridicată;

- frisoane;

- tuse productivă;

- dureri în piept pleuritice (o durere ascuțită care se înrăutățește când se inspiră și poate fi calmată dacă vă așezați pe partea afectată);

- slăbiciune generală;

- respirație rapidă, dificilă;

- vărsări și greață;
 

Cei mai frecvenți agenți infecțioși care provoacă pneumonia sunt virusul gripal, virusul respirator, virusul paragripal și adenovirusul. Netratată, pneumonia poate fi periculoasă și poate avea complicații foarte grave, până la deces. Cu cât o persoană care prezintă simptome de pneumonie se prezintă mai repede la medic, cu atât este mai bine. Predispuși la pneumonie sunt copiii, vârstnicii, cei cu imunitatea scăzută, dar și cei diagnosticați cu boli cronice (cardiace, respiratorii, renale, hepatice, diabet zaharat).
 

Pneumonia poate fi prevenită prin:
 
- asigurarea unei stări generale optime a organismului și a unei imunități eficiente;

- adoptarea unui stil de viață sănătos (o dietă sănătoasă - bogată în vitamine și proteine, evitarea stresului, somn suficient, practicarea exercițiilor fizice și respectarea regulilor de igienă personală);

- prevenirea și tratarea corectă a infecțiilor respiratorii;

- evitarea fumatului și a consumului de alcool;

- efectuarea vaccinurilor anti-haemophilus influenzae și anti-pneumococic;
 

Pneumonia atipică poate să nu provoace întotdeauna febră, iar simptomele pot fi slabe. Este mai bine să fiți prudent și să mergeți la medic, dacă bănuiți că boala dumneavoastră nu este doar o simplă răceală.