20 octombrie - Ziua Internațională a Osteoporozei

20 octombrie - Ziua Internațională a Osteoporozei

La data de 20 octombrie este marchată „Ziua Mondială a Osteoporozei". Ziua internațională a osteoporozei a fost inițiată de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, și susținută de Comisia Europeană.
 

Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 200 milioane de oameni care suferă de această boală. În Europa şi Statele Unite ale Americii se produc în fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică. 
 

Osteoporoza este o boală scheletică ce presupune scăderea masei osoase, alterarea microarhitecturii țesutului osos și, prin urmare, creșterea riscului de fractură. Deși nu vedem sau nu simțim cum oasele devin tot mai subțiri putem remarca durerile de spate sau orice modificare a înălțimii – ce indică eventuale semne ale osteoporozei.
 

Specialiştii au subliniat că factorii de risc careîncurajează apariţia osteoporozei sunt fumatul, aportul scăzut de calciu şi lipsa mişcării. De asemenea, ei îndeamnă oamenii să nu urmeze nici o cură de tratament fără a consulta un doctor.
 

Osteoporoza poate fi tratată şi, mai ales, prevenită cu succes. Cu cât boala este depistată într-o fază incipientă, cu atât eficienţa intervenţiei va fi mai mare. E bine ca boala să fie tratată înaintea primelor fracturi osteoporotice, deoarece o primă fractură (vertebrală) poate iniţia apariţia altora.
 

Pentru prevenirea osteoporozei trebuie să ținem cont de:
 

•  Alimentaţia adecvată cu aportul suficient de calciu - Doza zilnica de calciu este de 800 mg la barbati și până la 1.200 mg la femei. În sezonul rece necesarul de vitamina D este adus prin includerea în alimentație a următoarelor produse: lapte, ouă, pește gras, portocale și alte fructe.

Totodată, este nevoie de:
 
•  suplimentarea cu preparate de calciu şi vitamina D pentru toate persoanele ce prezintă factori de risc ai osteoporozei;

•  expunerea dozată la razele solare indirecte (maxim 15 minute pe zi);

•  practicarea exercițiilor fizice constante. Sunt utile, în special, exercițiile fizice cu greutăți ușoare, cele de întindere (stretching), dar și activitățile obișnuite, efectuate într-un ritm ușor mai alerg, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau dansul etc. Sunt benefice măsurile tonifiante – plimbările scurte cu perioade de odihnă, duşul matinal şi fricţionările uscate, care ameliorează microcirculaţia;

•  evitarea fumatului activ și pasiv;

•  normalizarea masei corporale, urmărirea raportului dintre înălţime şi masa corporală;

•  testarea anuală a densității osoase.
 

***

Ziua dedicată osteoporozei a dat startul unei îndelungate campanii dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel mondial a ceea ce înseamnă această maladie, cum poate fi prevenită, diagnosticată şi care este tratamentul adecvat.