Afecţiuni ale glandei tiroide: semne pe care nu trebuie să le ignori

Afecţiuni ale glandei tiroide: semne pe care nu trebuie să le ignori

Tiroida este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, care are un rol esenţial în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a organismului. Această glandă este situată la nivelul gâtului şi este responsabilă de stimularea activității celulare: sinteza proteică şi absorbţia intestinală a glucozei, diminuarea concentrației de trigliceride, colesterol şi fosfolipide, creşterea forţei şi frecvenţei contracţiilor cardiace etc.


Ca orice alt organ al corpului uman, glanda tiroidă este predispusă la o serie de disfuncţii. Lipsa iodului în organism, alimentaţia deficitară, stresul, expunerea la radiaţii sau predispoziţia genetică pot favoriza apariţia tulburărilor tiroidei.


Glanda începe să funcţioneze anormal, fie prin eliberare excesivă de hormoni tiroidieni sau, din contra, în cantităţi insuficiente, fie prin modificări la nivel structural (apariţia nodulilor). Astfel, poate apărea creşterea sau scăderea bruscă în greutate, dereglări ale ritmului cardiac, căderea excesivă a părului, piele uscată, dereglarea ciclului menstrual (la femei) etc.


În cazul în care observaţi dereglări ale organismului, este importantă o vizită la medicul endocrinolog, care va efectua analizele necesare şi va prescrie un tratament corespunzător.


Pentru tratamentul disfuncţiilor glandei tiroide, Balkan Pharmaceuticals oferă aşa preparate farmaceutice ca Aminoglutetimidă, Clomed, Citomed.