Fiti sanatosi

Fiti sanatosi

1 decembrie - Ziua Mondială de combatere a SIDA
Ziua mondială de combatere a SIDA a fost pentru prima dată sărbătorită la 1 decembrie 1988. Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (ONUSIDA) a devenit operațional în 1996 și a preluat planificarea și promovarea Zilei Mondiale SIDA. ONUSIDA a creat Campania Mondială SIDA în 1997 și se concentrează pe tot parcursul anului pe comunicații, prevenire și educație. SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni între 1981 și 2007, iar un procent estimat de 33.2 milioane de oameni trăiesc cu HIV în întreaga lume începând cu anul 2007.
Detalii
Vineri, 01 Decembrie 2017
Cum să previi câștigul în greutate asociat îmbătrânirii
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, metabolismul tău încetinește, iar tu începi să te îngrași mai ușor. Așadar, cum poți să te menții sănătos și în formă chiar dacă îmbătrânești? Citește în continuare și vei afla răspunsul!
Detalii
Duminica, 01 Octombrie 2017
Fructe delicioase bogate în potasiu
Chiar dacă bananele sunt fructele cele mai cunoscute pentru conținutul lor bogat de potasiu, există și altele care cresc nivelul acestui mineral în organism. Află care sunt ele!
Detalii
Marti, 01 Aurust 2017
Ce este pneumonia și cum o prevenim
La data de 12 noiembrie, începând din 2009, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este marcată Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei. Scopul acestui eveniment este de a conștientiza gravitatea acestei boli, precum și impactul ei asupra societății, de a promova prevenirea și tratamentul pneumoniei. Pneumonia se caracterizează prin inflamația plămânilor produsă cel mai frecvent prin infecție, ce poate fi cauzată de o multitudine de microorganisme inclusiv bacterii, virusuri și paraziți.
Detalii
Miercuri, 01 Februarie 2017
17 Noiembrie - Ziua Internațională Fără Tutun
Ziua Internațională Fără Tutun este marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie și are ca scop sensibilizarea și informarea populației cu privire la pericolele consumului de tutun, precum și a populației nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de țigară. Fumatul reprezintă o problemă majoră a societății moderne. S-a constatat că fumătorii mor cu 10-15 ani mai devreme ca nefumătorii, iar fiecare a doua persoană moare de o boală cauzată de fumat.
Detalii
Joi, 17 Noiembrie 2016
20 octombrie - Ziua Internațională a Osteoporozei
La data de 20 octombrie este marchată „Ziua Mondială a Osteoporozei". Ziua internațională a osteoporozei a fost inițiată de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, și susținută de Comisia Europeană. Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 200 milioane de oameni care suferă de această boală. În Europa şi Statele Unite ale Americii se produc în fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică.
Detalii
Joi, 20 Octombrie 2016
Durerile de cap - cauzele și modalități de tratare
Durerea de cap este cea mai răspândită formă de durere pentru organismul uman. Fiecare dintre noi a suferit la un moment dat de dureri de cap. De obicei, atunci când ne confruntăm cu această problemă preferăm să o ignorăm sau, în cel mai bun caz, să bem o pastilă care să o „amâne”. De cele mai dese ori această metodă funcționează, dar nu întotdeauna. Este important să știm ce trebuie de făcut în asemenea cazuri și să ne adresăm medicului imediat ce simțim că durerile persistă.
Detalii
Miercuri, 05 Octombrie 2016
Tulburări funcționale gastrointestinale
Tulburările funcționale gastrointestinale sunt afecțiuni caracterizate prin dureri de burtă și alte simptome ce apar în lipsa unei boli grave. Despre această afecțiune se vorbea încă de pe timpurile celui de-al Doilea Război Mondial, însă abia în 1993, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut existența ei și a introdus pentru ea algoritmul de diagnosticare.
Detalii
Miercuri, 14 Septembrie 2016
Ai grijă de sănătatea rinichilor tăi!
Rinichii sunt consideraţi „filtrul” organismului. Principalul rol al acestui organ este de a curăţa sângele de substanţe reziduale şi de a regla nivelul sărurilor şi apei în corp. Zilnic, rinichii filtrează circa 1500 litri de sânge. Mai mult, rinichii produc vitamina D activă, necesară pentru absorbirea calciului din alimente, şi stimulează producerea de globule roşii, ajutând la reglarea tensiunii arteriale.
Detalii
Marti, 26 Iulie 2016
Sfatul medicului: Vacanţă în ţări exotice? Nu uita de vaccinare!
Atunci când ne pregătim de o călătorie, luăm în considerare diverse aspecte: ce lucruri luăm în bagaj, ce locuri şi obiective vrem să vizităm, cum sunt preţurile în ţara respectivă etc. Important este, înainte de a pleca în călătoria mult aşteptată, să nu uităm şi de sănătate. Asta pentru că în anumite ţări şi regiuni, în special exotice, riscul infectării cu boli contagioase este sporit. Astfel, înainte de o călătorie, este bine să vă informaţi referitor la eventualele riscuri de îmbolnăvire şi să vă consultaţi cu medicul. Măsurile profilactice propuse de medic pot include vaccinarea sau administrarea unor pastile.
Detalii
Joi, 14 Iulie 2016
Cum ne protejăm de caniculă?
Vara aduce cu sine temperaturi ridicate. Însă excesul de căldură şi soare poate dăuna organismului nostru. Cele mai frecvente consecinţe ale zilelor caniculare sunt oboseala, deshidratarea, insolaţia sau hipertermia. De asemenea, când temperaturile sunt ridicate, bacteriile se înmulţesc mult mai repede, inclusiv şi în produse, şi apare riscul de infecţii alimentare.
Detalii
Luni, 27 Iunie 2016
Transfuzia de sânge: între trecut şi prezent
Transfuzia de sânge este cea mai veche formă de transplant, prin care sângele este prelevat de la un donator compatibil şi introdus, prin metode specifice, unui primitor. Transfuzia se face în scopul ameliorării anumitor afecţiuni sau pentru a evita pierderile majore de sânge din organism în caz de incidente, care pot duce la deces. În timpuri străvechi, sângele folosit în transfuzii era de origine animală. Prima transfuzie de sânge documentată asupra unui om a fost efectuată cu sânge de oaie, în 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost tragic pentru bolnav.
Detalii
Marti, 14 Iunie 2016
Obezitatea, boala secolului XXI. Cum ne menţinem o greutate corporală normală?
Obezitatea este o problemă ce ia amploare la nivel mondial. Mai multe studii efectuate la scară largă arată că aproximativ 33% din populaţia adultă a globului este obeză, ceea ce reprezintă peste 1 miliard de persoane. Obezitatea este o afecţiune ce presupune acumularea grăsimii corporale în exces (peste 25% faţă de greutatea normală a corpului). În cele mai multe cazuri, este provocată de consumul excesiv de calorii, lipsa activităţii fizice şi predispoziţia genetică, iar uneori apare pe fundalul unor afecţiuni endocrine, psihice sau a medicamentaţiei.
Detalii
Vineri, 20 Mai 2016
Ce este hepatita? Cum prevenim infectarea cu această boală?
Hepatita este o boală infecţioasă, care provoacă inflamaţia ficatului. Este o maladie gravă, deoarece afectează numeroase funcţii ale ficatului, cum ar fi producerea bilei, reglarea compoziţiei chimice a sângelui sau eliminarea substanţelor potenţial nocive din fluxul sangvin.Sunt cunoscute 5 tipuri de virusuri responsabile de apariţia hepatitei virale. Cel mai des sunt întâlnite hepatitele de tip A, B şi C şi mai rar D şi E.
Detalii
Duminica, 15 Mai 2016
Afecţiuni ale glandei tiroide: semne pe care nu trebuie să le ignori
Tiroida este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, care are un rol esenţial în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a organismului. Această glandă este situată la nivelul gâtului şi este responsabilă de stimularea activității celulare: sinteza proteică şi absorbţia intestinală a glucozei, diminuarea concentrației de trigliceride, colesterol şi fosfolipide, creşterea forţei şi frecvenţei contracţiilor cardiace etc.
Detalii
Joi, 21 Aprilie 2016
Balkan Pharmaceuticals susţine Ziua Mondială a Sănătăţii
Starea de sănătate este o preocupare majoră pentru fiecare dintre noi. Menţinerea sănătăţii este importantă pentru reducerea riscului apariţiei şi dezvoltării maladiilor şi afecţiunilor care dereglează funcţionarea normală a organismului. Pe parcursul timpului, medicina a evoluat considerabil, astfel că în prezent este disponibilă o gamă largă de preparate, intervenţii şi sfaturi care ajută la păstrarea unei condiţii fizice şi psihice bune. Cercetările şi progresele în această direcţie sunt susţinute şi încurajate de către instituţii şi organizaţii medicale internaţionale.
Detalii
Joi, 07 Aprilie 2016
Tuberculoza: Tot ce trebuie să ştii despre această maladie
Potrivit statisticilor medicale, anual, peste 8 milioane de persoane de pe întreg globul se îmbolnăvesc de tuberculoză. Tuberculoza (TBC) este o boală provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care atacă plămânii. Se manifestă prin durere în piept, tuse cronică cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpiraţie nocturnă şi scădere în greutate. Maladia apare pe fundalul unei imunităţi scăzute, iar principalii factori de risc care duc la slăbirea organismului sunt alimentaţia precară, nerespectarea condiţiilor igienice, odihna insuficientă, fumatul şi consumul excesiv de alcool, stresul.
Detalii
Joi, 24 Martie 2016
Cum ne recăpătăm tonusul după sezonul rece
Odată cu începutul sezonului cald, după o iarnă cu temperaturi scăzute, în care majoritatea dintre noi obişnuim să petrecem mai mult timp în încăpere, organismul resimte anumite schimbări. Iarna, nivelul de energie scade, pielea şi părul pot deveni deshidratate, iar din cauza frigului din perioada rece, care predispune la sedentarism, unele persoane pot lua kilograme în plus, pe fonul unei alimentaţii mai bogate în grăsimi.
Detalii
Luni, 14 Martie 2016
Cum să scapi de insomnie? Sfaturi utile pentru un somn liniştit
Somnul are numeroase beneficii asupra organismului uman. Odihna întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte memoria, performanţele, contribuie la menţinerea greutăţii corporale, la combaterea stresului etc. Cu toate acestea, mai multe statistici demonstrează că fiecare a treia persoană de pe glob suferă periodic de tulburări de somn, insomnia devenind o afecţiune tot mai răspândită.
Detalii
Luni, 29 Februarie 2016
Migrena: cauze, simptome şi tratament
Migrena este o afecţiune cronică caracterizată prin dureri de cap de intensitate medie sau severă, care apar periodic. De regulă, durerile se agravează de la efort fizic, pot dura de la 4 la 72 de ore şi sunt însoţite de greaţă, vomă, sensibilitate la lumină sau la zgomot. Potrivit medicilor, cauzele apariţiei şi dezvoltării migrenei sunt un amestec dintre factorii genetici şi de mediu. Aproape 2/3 din persoanele afectate au o rudă cu migrenă. Există mai multe tipuri de migrene, fiecare având caracteristici specifice. De exemplu, unele femei au migrene care apar înaintea menstruației. Migrenele pot apărea, de asemenea, în contextul altor afecțiuni, precum astmul bronhic sau depresia. Alte afecțiuni mai grave, precum tumorile sau infecțiile cerebrale, pot prezenta simptome asemănătoare migrenelor.
Detalii
Joi, 11 Februarie 2016
Balkan Pharmaceuticals îşi îndeamnă consumatorii să procure doar produse originale
Anual, la scară globală se produc bunuri contrafăcute de sute de miliarde de dolari. Conform estimărilor specialiștilor, produsele contrafăcute reprezintă 5-7% din comerțul internaţional. Printre acestea sunt şi preparatele farmaceutice. Organizaţia Internaţională a Sănătăţii estimează că mai mult de 50% dintre medicamentele comercializate pe Internet sunt contrafăcute.
Detalii
Duminica, 24 Ianuarie 2016
Cum tratăm durerile articulare în timpul iernii
Temperaturile scăzute şi umiditatea crescută din timpul iernii pot genera disconfort persoanelor care suferă de boli reumatice. Printre aceste afecţiuni se numără artroza, poliartrita, fibromialgia, simptomele cărora se agravează în perioada rece a anului, în special la persoanele în vârstă. Receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili din cauza frigului şi umezelii, producând astfel acutizarea durerilor, umflarea sau înroşirea articulaţiei, pierderea stabilă sau temporară a mobilităţii zonei respective
Detalii
Marti, 12 Ianuarie 2016
Cum să evităm intoxicaţiile alimentare de sărbători?
Sărbătorile de iarnă sunt o ocazie de a petrece mai mult timp cu familia şi de a ne revedea cu prietenii. De Crăciun şi Anul Nou, ne oferim unul altuia cadouri, ne recreăm şi ne bucurăm de momente plăcute alături de cei dragi. Mulţi dintre noi obişnuiesc să pregătească mese copioase de sărbători, spre deliciul invitaţilor. Diferitele feluri de bucate delicioase ne tentează şi, fără să ne dăm seama, putem să exagerăm în consumul de mâncare sau de băuturi alcoolice.
Detalii
Marti, 29 Decembrie 2015
Ce este bronşita şi cum se tratează?
Bronşita este o inflamaţie a căilor respiratorii, care afectează traheea şi plămânii şi care poate apărea în urma unei răceli sau gripe netratate corespunzător şi la timp. În prima fază, această afecţiune se manifestă sub forma unei tuse seci, evoluând apoi într-o tuse mai puternică. De regulă, aceasta este mai intensă dimineaţa, iar odată ce boala progresează, tusea se menţine pe tot parcursul zilei şi în special în timpul nopţii. Alte simptome care indică asupra apariţiei bronşitei sunt dificultăţi în respiraţie, febră, dureri în piept, respiraţie şuierătoare
Detalii
Miercuri, 16 Decembrie 2015
Amigdalita: simptome şi tratament
Amigdalita sau angina reprezintă inflamaţia amigdalelor şi faringelui gâtului. Cel mai des afecţiunea apare din cauza infecţiilor gripale sau a unor bacterii cum sunt stafilococul, pneumococul sau meningococul. Simptomele amigdalitei provocate de infecţiile virale se deosebesc de cele ale amigdalitei bacteriene. Dacă angina virală începe lent, cu febră mică, fără puroi în gât şi cu dureri de intensitate scăzută, atunci amigdalita provocată de bacterii debutează brusc, cu febră mare, frisoane, puroi în gât şi dureri de cap
Detalii
Luni, 16 Noiembrie 2015
Antibioticele: Cum şi cînd le administrăm?
Antibioticele sunt o grupă de medicamente care se folosesc la tratamentul bolilor infecțioase provocate de bacterii. Aceste substanţe distrug microbii patogeni sau inhibă dezvoltarea lor în organism. Folosite corect, antibioticele ajută la tratarea afecţiunii. Însă dacă sunt administrate atunci cînd nu este cazul, pot avea efecte mai puţin pozitive asupra organismului. Spre exemplu, unii tratează o simplă răceală cu antibiotice, întrucît infecţiile bacteriene şi infecţiile virale uneori pot avea simptome comune. Dar asta agravează situaţia, deoarece antibioticele slăbesc sistemul imunitar, iar organismul devine mai vulnerabil.
Detalii
Miercuri, 11 Noiembrie 2015
Cancerul mamar: semne pe care nu trebuie să le ignori
Cancerul mamar este o formă de cancer care se dezvoltă în ţesutul sînului şi este o boală asimptomatică, ce poate apărea atît la femei, cît şi la bărbaţi. Anual, în Moldova sunt diagnosticate circa 900 de femei cu cancer mamar, iar aproximativ 600 dintre acestea suportă un tratament chirurgical. Cauzele apariţiei cancerului mamar sunt diverse. Riscul de a dezvolta maladia creşte odată cu vîrsta. Astfel, o femeie de 50 de ani este de 3 ori mai predispusă la cancer de sîn decît o femeie care are sub 30 de ani. Dacă în familie există antecedente de cancer mamar, probabilitatea de a dezvolta maladia este, de asemenea, mai mare.
Detalii
Luni, 26 Octombrie 2015
Descoperirea care a revoluţionat medicina. Curiozități despre anestezie
Pînă la descoperirea anesteziei, durerea din timpul operaţiilor era ameliorată cu diverse substanţe, precum opiul, alcoolul, mătrăguna sau fierturile de haşiş. Rezultatele erau, însă, nesemnificative. Pacientul oricum simţea durerea, care îl făcea să se mişte necontrolat. În ajutorul medicului veneau 4-5 persoane, care trebuiau să ţină pacientul nemişcat pe tot parcursul intervenţiei. Revoluţia în chirurgie s-a produs pe 16 octombrie 1864, cînd dentistul american William Thomas Morton a făcut prima operaţie cu anestezie generală. Acesta a utilizat eterul pentru a extrage fără durere dintele unui pacient, nu înainte ca să experimenteze substanţa pe animale.
Detalii
Vineri, 16 Octombrie 2015
Cum ne menţinem inima sănătoasă?
Inima este cel mai important muşchi din organismul uman. Ea pompează sângele în întreg corpul, astfel oxigenul şi substanţele hrănitoare fiind distribuite tuturor organelor. Ca şi orice alt organ, însă, inima poate fi afectată de diverse boli şi afecţiuni, care sunt adesea letale. Printre acestea se numără hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, atacul de cord, miocardita, angina pectorală etc. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite sau cel puţin ţinute sub control. Este recomandat un control periodic la medicul cardiolog, pentru verificarea tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului din sânge. Simptomele care indică asupra unei boli cardiace sunt următoarele: -Transpirație rece sau senzații de amorţeală în zona mâinilor, umerilor, palmelor sau picioarelor; -Durere sau orice tip de disconfort în partea superioară a corpului (braţe, gât, spate, maxilar); -Durere în piept, însoţită de o insuficienţă respiratorie; -Ameţeli şi stări de leşin; -Slăbiciune, oboseală; -Indigestie, greaţă, vărsături; -Bătăi neregulate ale inimii (aritmii); -Incapacitate periodică de a face efort. Dacă manifestaţi una sau mai multe din aceste simptome, adresaţi-vă de urgenţă la medic. Sănătatea inimii poate fi menţinută şi printr-o dietă echilibrată. În acest sens, sunt benefice alimente precum roşiile, ardeiul iute, peştele, uleiul de măsline, leguminoasele, fructele cu coaja lemnoasă etc. Dormiţi suficient, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute pe zi. Studiile medicale demonstrează că activitatea fizică moderată reduce riscul unui atac de cord cu circa 30%. Un alt lucru important pentru a vă menţine o inimă sănătoasă este să limitaţi consumul de alcool şi să nu fumaţi.
Detalii
Marti, 29 Septembrie 2015
Cum ne ferim de viroze?
Toamna, odată cu răcirea vremii, riscul apariţiei infecţiilor virale creşte. Aceasta se întâmplă din cauza că organismul este obişnuit cu temperaturile ridicate de vară, iar tranziţia la temperaturi mai scăzute şi la o umiditate sporită este bruscă. În consecinţă, imunitatea corpului la viruşi slăbeşte, persoana fiind mult mai expusă la viroze. Primele simptome ale răcelii sunt stările de oboseală, strănutul, tuse şi nasul înfundat. Poate să apară şi febra, dureri de cap, dureri musculare sau iritaţii ale nasului sau ochilor. Însă dacă se respectă anumite măsuri, virozele pot fi prevenite. Vă recomandăm câteva dintre acestea: -Respectaţi igiena. Spălaţi-vă cât mai des mâinile cu apă şi săpun: după fiecare mers la toaletă, călătorie în transportul public etc. Evitaţi să atingeţi nasul sau ochii dacă nu v-aţi spălat mâinile; -Evitaţi expunerea prelungită la frig şi în spaţiile aglomerate, unde probabilitatea de a vă infecta este mult mai mare; - Respectaţi o alimentaţie corectă şi bogată în vitamine şi minerale. Asta înseamnă că trebuie să aveţi neapărat cele 3 mese pe zi (mic dejun, prânz şi cină) şi să consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete; -Odihniţi-vă suficient. Un somn bun întăreşte imunitatea, permiţând organismului să se refacă atât fizic, cât şi psihic. Mai multe studii arată că riscul apariţiei virozei scade de 3 ori atunci când dormim suficient, minim 6 ore pe noapte; -Aerisiţi zilnic camera în care dormiţi sau spaţiul unde lucraţi; -Faceţi cât mai multă mişcare (mers pe jos sau cu bicicleta, sport); -Consumaţi zilnic minimum 2 litri de apă. Simptomele uşoare ale răcelii pot fi tratate de sine stătător. Vă pot fi de ajutor ceaiul cu lămâie, usturoiul, siropul de ceapă, supa de pui, o baie fierbinte etc. Însă, dacă febra se menţine înaltă timp de 24 de ore sau mai mult, adresaţi-vă medicului de familie pentru a primi un tratament corespunzător.
Detalii
Marti, 15 Septembrie 2015
Cum să te protejezi de caniculă dacă ai probleme cardiace
Pentru mulți dintre noi perioada estivală este una pe care de abia o așteptăm, pentru că putem evada din rutina zilnică. Dar, pentru persoanele cu probleme cardiace, vara nu este neapărat un prilej de bucurie. Expunându-ne la soare și respectiv la temperaturile înalte, organismul nostru își activează mecanismul compensatoriu cum ar fi transpirația, procesul ce are rolul de a regla temperatura corpului. Însă la persoanele cardiace, acest mecanism este mai slab dezvoltat.
Detalii
Marti, 25 Aurust 2015
Nu-ți stresa organismul. Alimentează-te corect pe timp de vară
În perioada de vară tindem să ne alegem o țară nouă, exotică, pentru a ne relaxa și odihni. De multe ori acest lucru însemnă și o schimbare a regimului alimentar. O astfel de schimbare bruscă poate determina un stres major pentru organismul nostru atunci când nu sunt respectate anumite reguli elementare în timpul alimentației: excesul, băuturi alcoolice acide sau mâncăruri picante.
Detalii
Luni, 10 Aurust 2015
Infecţiile micotice şi transpiraţia – un mediu nociv pentru picioare
În timpurile călduroase toate mirosurile devin mai persistente. Din cauza transpiraţiei şi a altor factori externi, simţim diferite mirosuri emanate de corp. Unul din acestea poate veni de la picioare, care nu este doar neplăcut, dar şi stânjenitor. Picioarele sunt mediul natural pentru milioane de bacterii care se dezvoltă pe baza transpiraţiei şi a celulelor cutanate descuamate. Reziduurile acestor bacterii sunt cele care dau picioarelor mirosul neplăcut. Una din cauze poate fi încălţămintea strâmtă în care piciorul nu poate să respire, ceea ce duce la dezvoltarea bacteriilor.
Detalii
Marti, 28 Iulie 2015
Ce este şi cum ne păzim de gastrită?
Frecventă printre studenţi şi oamenii cu un program încărcat, gastrita este o afecţiune des întâlnită a sistemului digestiv care, netratată sau tratată superficial, poate fi periculoasă prin complicaţiile ei ireversibile. Gastrita este o inflamaţie, iritaţie sau eroziune a mucoasei stomacului, provocată de factori externi sau interni. Ea poate fi acută – apare brusc – sau cronică – se instalează treptat.
Detalii
Luni, 13 Iulie 2015
Cum facem faţă stresului la serviciu?
Fiecare dintre noi este supus unor tensiuni şi situaţii neplăcute fie la locul de muncă, la şcoală sau în familie. Problemele financiare, de cuplu, programul încărcat de muncă sau lipsa de timp, pot cauza apariţia stresului. Dar stresul în sine nu este neapărat dăunător. Ţinut sub control, acesta este uneori binevenit, deoarece te ajută să te menţii concentrat, alert şi energic. Însă dacă este în exces, stresul afectează sănătatea, productivitatea muncii, relaţiile cu familia, prietenii şi, în general, calitatea vieţii.
Detalii
Miercuri, 24 Iunie 2015
Cum să evităm intoxicaţiile alimentare pe timp de vară
Intoxicaţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau paraziţii. În timpul verii, din cauza temperaturilor crescute, astfel de microorganisme se înmulţesc extrem de rapid în alimentele perisabile.
Detalii
Luni, 08 Iunie 2015
Cum ţinem diabetul sub control
Diabetul zaharat este o boală cronică care duce la creşterea nivelului de zahăr în sânge. Acest lucru se întâmplă deoarece pancreasul nu poate produce suficientă insulină pentru a transforma în energie zahărul din alimentele consumate. Incapacitatea corpului de a produce insulină sau de a o utiliza duce în mod inevitabil la ridicarea nivelului de zahăr în sânge.
Detalii
Luni, 25 Mai 2015
Exerciții simple pentru ochi sănătoşi
Astăzi putem întâlni la fiecare pas oameni cu ochi obosiți din cauza lucrului la computer. Conform statisticii, fiecare al treilea om de pe planetă are probleme cu vederea. Volumul mare de informație pe care o absorbim zilnic necesită un efort constant din partea ochilor, iar aceștea, în mod normal, obosesc. Multe probleme cu vederea apar anume din cauza supraîncordării ochilor. Relaxarea acestora este necesară chiar și oamenilor cu vedere foarte bună. După perioade îndelungate de lucru intens, pot apărea așa simptome ca ochi uscaţi, roşii, slăbirea vederii la distanță, etc. Ce să mai spunem despre cei, a căror vedere lasă de dorit? În acest caz relaxarea ochilor este strict necesară.
Detalii
Luni, 04 Mai 2015
Protecția pielii în perioada călduroasă
Primăvara și vara sunt lunile în care este firesc să petrecem mai mult timp la soare. Însă excesul luminii solare în această perioadă poate prezenta și un anumit pericol. Expunerea la razele solare presupune expunere la radiație cu raze ultraviolete, ceea ce mărește semnificativ șansele de a dezvolta melanom. Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer de piele. În acest sens este important să cunoașteți toate alunițele de pe corpul dvs., deoarece melanomul poate cauza impurități pe piele, care sunt foarte similare alunițelor.
Detalii
Miercuri, 29 Aprilie 2015
Cum să evităm durerile de spate cauzate munca pe şezute
Pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă, petrecem din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, lucrând sau distrându-ne. Iar asta presupune perioade lungi de şezut pe scaun, de cele mai dese ori, în poziţii incorecte. Deşi, aparent, devenim mai productivi, preţul pe care mulţi îl plătesc pentru această nevoie de productivitate sunt durerile de spate şi alte afecţiuni fizice. Mai multe studii recente au scos în evidenţă efectele negative ale șederii prelungite. Un studiu realizat de savanții germani a indicat că șederea este noul fumat, pentru că poate spori riscul de diabet, boli cardiace și chiar unele tipuri de cancer.
Detalii
Vineri, 27 Martie 2015
Avitaminoza de primăvară
Iarna a rămas în urmă, iar în locul ei a sosit multașteptata primăvară. Natura începe să reînvie, iar odată cu ea și oamenii. Este cunoscut deja lucrul, că majoritatea dintre noi ieșim din iarnă slăbiți, anemici, din cauza lipsei de vitamine. Avitaminoza poate avea urmări neplăcute, cum ar fi slăbirea sistemului imunitar, care la rândul său poate duce la alte maladii. Pentru a evita deficiența de vitamine, trebuie să diversificăm dieta. Aceasta implică cantități sporite de legume, fructe și ierburi. Fructele și legumele trebuie să fie variate, deoarece fiecare tip posedă un grup anumit de vitamine.
Detalii
Vineri, 13 Martie 2015
Cum să rămâi frumoasă și sănătoasă iarna
Iarna este anotimpul care pune de obicei probleme frumuseții și sănătății corpului. Însă cu o alimentație corectă şi o îngrijire specială, iarna te poți menține într-o formă fizică de zile mari: cu un corp sănătos, ten proaspăt și păr frumos. Alimentația perfectă În perioada rece a anului organismul este mult mai solicitat din cauza temperaturilor scăzute. În consecință, metabolismul are nevoie de mult mai multe proteine de calitate, de minerale și de multe vitamine. Cu toate astea, alimentația trebuie să fie echilibrată...
Detalii
Marti, 20 Ianuarie 2015
Cum să ne alimentăm corect de sărbători
Cu toții obișnuim să ne pregătim intens de sărbătorile de iarnă. Mai cu seamă, avem grijă să avem o masă bogată de Revelion. Însă asemenea mese festive acționează nu tocmai pozitiv asupra organismului nostru. În mare parte, aceasta se întâmplă din cauza volumului mare de mâncăruri calorice, cu nivel ridicat de grăsimi. Cei mai supuși riscului de a avea probleme de acest gen sunt oamenii care au ținut post.
Detalii
Miercuri, 24 Decembrie 2014
Cum ne pregătim de o iarnă sănătoasă
În fiecare iarnă zeci și sute de oameni întâmpină aceeași problemă: răceala. Asta deoarece după perioada caldă a anului, organismul „se relaxează” iar imunitatea acestuia scade considerabil. Iată de ce devenim foarte expuși la viruși și răcim foarte repede. În continuare vă prezentăm câteva sfaturi simple care vă vor ajuta să vă țineți departe de răceală și să rămâneți permanent în formă. Alimentația corectă Cea mai sigură și eficientă metodă de a crește rezistența la răceli și a întări imunitatea este o alimentație corectă și echilibrată, bogată în...
Detalii
Miercuri, 01 Ianuarie 2014
CE SUNT DISFUNȚIILE ERECTILE?
Disfunctiile erectile, supranumite și impotența, reprezintă incapacitatea bărbatului de a avea o erecție pentru a întreține un act sexual normal. Aceste disfuncții nu trebuie confundate cu alte cauze ale incapacității de practicare a sexului ( de ex. lipsa de dorință sexuală etc.). Această problemă se manifestă destul de variat. Astfel, unii bărbați nu sunt capabili sa obțină măcar o erecție, pe cînd alții pot avea una de o durată foarte scurtă. Nimerind în astfel de situații, un număr mare de bărbați nu se adresează la medic, fie din rușine, fie sperînd că problema se va rezolva de la sine. Studiile din domeniu arată că...
Detalii
Vineri, 01 Noiembrie 2013
PREȚUL DEPRESIEI
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, in prezent, peste 450 de milioane de persoane suferă de boli sau dezabilitați mentale, majoritatea acestora locuiesc în țările dezvoltate. Aproximativ jumătate dintre bolile mentale încep să se manifeste înainte de 14 ani. Cca, 20% dintre copiii si adolescenții din întreaga lume suferă de boli legate de sănătatea mentală sau au probleme corelate cu acestea. Depresia (tulburarea depresivă) este o boala care afectează nu doar corpul, dar și starea de spirit, gândurile persoanei.
Detalii
Duminica, 01 Septembrie 2013
CANICULA ȘI BOLILE CARDIOVASCULARE
Generalități Canicula din perioada estivală mărește incidența atacurilor de cord la persoanele cu factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Atît temperatura de peste 35° Celsius, cît și umiditatea aerului peste 70% constituie factori ce pot agrava o afecțiune cardiacă. Căldura și inima Corpul uman este programat să-și mențină o temperatură de pînă la 37 grade Celsius pentru performanțe optime. Dacă temperatura corpului creste chiar și cu un grad, acesta va încerca să se răcească prin transpirație și dilatarea vaselor de sînge. Prin evaporare, sudoarea răcește corpul și ca rezultat al lărgirii vaselor de sînge, inima bate mai repede, iar tensiunea arterială scade.
Detalii
Luni, 01 Iulie 2013
APCI: CUM SĂ LUPTĂM ÎMPOTRIVA ALERGIEI
Alergia este o reacție specifică a organismului sub acțiunea unor factori (microbi sau substanțe) denumiți alergeni. Persoana poate intra în contact cu alergenii, direct prin piele sau indirect, prin mucoasele organelor sau prin sistemul sanguin. Ca răspuns la contactul cu alergeni, sistemul imunitar produce în cantitate crescută nişte anticorpi (Imunoglobuline E), care contribuie la detectarea alergenelor și tratarea ulterioară a alergiei. Reacțiile alergice pot fi cauzate de: polenul, praful, produsele cosmetice, parul de animale, diferite plante, seruri, vaccinuri, frigul, căldura, lumina soarelui, substanțe din diferite alimente.
Detalii
Miercuri, 01 Mai 2013