Noutăți

Reportaj marca Money-Banii despre Balkan Pharmaceuticals

Reportaj marca Money-Banii despre Balkan Pharmaceuticals

Compania cu capital românesc - Balkan Pharmaceuticals, a deschis deschis o fabrică de producere a medicamentelor în Sîngera, cu o capacitate de producere de 7 mln ambalaje pe an.

„Investitorii au fost atrași de amplasare: la intersecția Uniunii Europene cu piața CSI. Deci Moldova este o amplasare strategică. La momentul investiției au fost atractive facilitățile fiscale și personalul calificat, pentru că, totuși, pretențiile salariale în Moldova sunt mai reduse comparativ cu Uniunea Europeană. Deci a fost o conjunctură de factori, care a convins investitorul să aleagă Republica Moldova” - a declarat directorul general al Balkan Pharmaceuticals, d-l Vasile Cazacu.

Fabrica are o suprafață de 10 000 m2 și a fost construită conform standardelor internaționale de calitate GMP (Good Manufacturing Practice). Investițiile în acest proiect au constituit până la această etapă 30 mln euro. Fabrica are aproximativ 200 angajați.

„Am început a investi destul de mult în angajați, în special în angajații tineri. În Moldova nu există multe posibilități de a acumula suficientă experiență. Atunci când vorbim despre angajatori care sunt în căutare de salariați de până la 35 ani, cu 20 ani de experiență de muncă - sunt lucruri practic imposibile. De aceea noi investim în angajații care vor” - șeful reprezentanței Balkan Pharmaceuticals, Georgel Bacinschi.

„Am activat într-un spital, după care m-am angajat în această companie. Pentru mine a fost un lucru enorm în cariera mea profesională, dar și în viața personală - un venit suplimentar destul de evident” - microbiolog superiod, Vasile Brăileanu.

„Fabrica este bine dotată cu utilaj performant care ne dă posibilitatea să facem analize la un nivel foarte înalt și corespunzător” - șeful laboratorului de microbiologie, Nicolae Paladi.

Balkan Pharmaceuticals este lider pe piața din Moldova, având în portofoliu peste 200 de denumire de medicamente: preparate antiinflamatorii, antitumorale, hormonale, de reabilitare etc. În prezent, la Sîngera este construit un al doilea bloc, unde vor fi produse medicamentele antibiotice. Investiția inițială este de 5 mln euro.

„Investiția nu este finalizată la moment. Investiția continuă. Următoarea investiție semnificativă va fi construirera și darea în exploatare a unei noi hale de producere pentru preparate antimicrobiene, îndeosebi a antibioticelor. În paralel se desfășoară reconstrucția capitală a uzinei vechi (n.r. uzina din Chișinău), pentru a o ajusta la standardele actuale”, a adăugat directorul general Vasile Cazacu.

În Moldova există peste 4500 de întreprinderi moldo-române, cu o cifră de afaceri cumuativă de 1,4 mld euro.

Sursă: Money-banii