Infecţiile micotice şi transpiraţia – un mediu nociv pentru picioare

Infecţiile micotice şi transpiraţia – un mediu nociv pentru picioare

În timpurile călduroase toate mirosurile devin mai persistente. Din cauza transpiraţiei şi a altor factori externi, simţim diferite mirosuri emanate de corp. Unul din acestea poate veni de la picioare, care nu este doar neplăcut, dar şi stânjenitor.
 

Picioarele sunt mediul natural pentru milioane de bacterii care se dezvoltă pe baza transpiraţiei şi a celulelor cutanate descuamate. Reziduurile acestor bacterii sunt cele care dau picioarelor mirosul neplăcut. Una din cauze poate fi încălţămintea strâmtă în care piciorul nu poate să respire, ceea ce duce la dezvoltarea bacteriilor.
 

În acest caz, pentru a evita mirosul este suficient să respectăm reguli simple de igienă: spălarea picioarelor mai des şi mai bine, cu utilizarea unui săpun antibacterian, care omoară bacteriile de pe piele, folosirea produselor antibacteriene şi antiperspirante şi alegerea încălţămintei potrivite.
 

Totuşi, mirosul neplăcut al picioarelor poate fi cauzat şi de o infecţie micotică. Cei mai predispuşi spre asemenea afecţiuni sunt persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care este un mediu potrivit pentru ciuperci. Dacă persoana suferă de boli acute şi cronice sau a urmat tratamente îndelungate cu antibiotice, ciupercile se înmulţesc peste măsură şi produc infecţii (răni, iritaţii, dureri) ale pielii şi mucoaselor. Iritaţia pe care o provoacă, favorizează şi infecţiile cu diferiţi microbi.
 

Ne putem contamina cu ciuperci de la alte persoane, de exemplu, în urma vizitelor la piscină, la saune, la sălile de sport, mai ales în vestiarele acestora. Omul se poate infecta cu ciuperci parazite când utilizează încălţăminte străină.
 

Dacă aveţi o micoză la picioare, dacă transpiraţi excesiv chiar şi când nu purtaţi încălţăminte sau aveţi o infecţie micotică la unghii, este necesar să vă adresaţi pentru o consultaţie la medicul dermatolog. Puteţi avea o infecţie care necesită medicaţie antibiotică sau antimicotică prescrisă de un medic specialist.