Avitaminoza de primăvară

Avitaminoza de primăvară

Iarna a rămas în urmă, iar în locul ei a sosit multașteptata primăvară. Natura începe să reînvie, iar odată cu ea și oamenii. Este cunoscut deja lucrul, că majoritatea dintre noi ieșim din iarnă slăbiți, anemici, din cauza lipsei de vitamine. Avitaminoza poate avea urmări neplăcute, cum ar fi slăbirea sistemului imunitar, care la rândul său poate duce la alte maladii.  

Pentru a evita deficiența de vitamine, trebuie să diversificăm dieta. Aceasta implică cantități sporite de legume, fructe și ierburi. Fructele și legumele trebuie să fie variate, deoarece fiecare tip posedă un grup anumit de vitamine.

Totodată, putem veni în ajutorul organismului cu un aport sporit de vitamine în această perioadă. Medicii ne recomandă următoarele vitamine, care ne vor ajuta să facem față avitaminozei.

Vitamina C – toate fructele și legumele conțin o anumită cantitate de această vitamină. Printre fructele cu cea mai mare concentrație a respectivei vitamine se regăsesc: kiwi, căpșuna, coacăzele, ananasul și citricele. Din legume – broccoli, ardeii grași, roșiile, spanacul și alte verdețuri.

Vitamina B12 este prezentă într-o varietate largă de produse de origine animalieră. Produsele de origine vegetală nu o conțin, dacă nu sunt îmbogățite. Puteți obține cantitățile recomandate de vitamina B12, consumând o varietate de alimente, inclusiv: ficat de vită, moluște comestibile, carne de pasăre, ouă, lapte și produse din acesta, plus cerealele pentru micul dejun.

Vitamina A se găsește în fructele de culoare galben-deschis și portocaliu, cum ar fi: pepenele galben, grapefruit roz și caise. În legume, printre care morcovul, bostanul, cartofii dulci și altele. În această listă se poate de mai inclus broccoli, spanacul și majoritatea verdețurilor de culoarea verde-închis.

Vitamina D este sintetizată de organism atunci când pielea este expusă direct la soare. Acesta este motivul pentru care aceasta este adesea numită vitamina „soarelui". Foarte puține alimente conțin, în mod natural, vitamina D. Ca urmare, multe alimente sunt îmbogăţite cu ea. Peștele gras, cum ar fi tonul, somonul și macroul sunt printre cele mai bune surse de vitamina D. La fel, aceasta se adaugă la multe cereale pentru micul dejun și unele băuturi din soia, suc de portocale, iaurt și margarină.

Vitamina E, „vitamina tinereţii", are rol în buna funcţionare a sistemului muscular. Foarte multă vitamina E conţin produsele: ulei vegetal, gălbenuşul de ou, legumele cu frunze verzi.

Vitamină B6 este foarte importantă și este prezentă în produse ca avocado, banane, fasole uscate, carne de animale, nuci, carne de pasăre și cereale integrale. De asemenea, B6 poate fi găsită în copturi și cereale îmbogățite.