1 decembrie - Ziua Mondială de combatere a SIDA

1 decembrie - Ziua Mondială de combatere a SIDA

Ziua mondială de combatere a SIDA a fost pentru prima dată sărbătorită la 1 decembrie 1988. Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (ONUSIDA) a devenit operațional în 1996 și a preluat planificarea și promovarea Zilei Mondiale SIDA. ONUSIDA a creat Campania Mondială SIDA în 1997 și se concentrează pe tot parcursul anului pe comunicații, prevenire și educație.
 

SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni între 1981 și 2007, iar un procent estimat de 33.2 milioane de oameni trăiesc cu HIV.
 

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Moldova sunt peste zece mii de persoane, dintre care aproape 300 de copii, infectate cu HIV/SIDA, iar anual, 300 de persoane decedează din cauza acestei maladii. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. În plus, datele estimative vorbesc despre aproximativ 18000 de persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.


SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului.


Infectarea cu virusul HIV are loc prin:

  • contaminare cu sânge infectat;
  • contact sexual;
  • de la mamă infectată la făt, în timpul sarcinii, al nașterii și al alăptării;


O persoană infectată cu HIV nu prezintă în mod obligatoriu semnele bolii. Ea este totuși purtătoare de virus și deci capabil să îl transmită.
 

Odată cu trecerea timpului persoana HIV pozitivă se îmbolnăvește din ce în ce mai des, până în momentul (de regulă, cu câțiva ani după infectare) în care afecțiunea devine severă. La prima îmbolnăvire serioasă, sau când numărul celulelor sistemului imun rămase în corp este mai mic de un anumit nivel se spune că infectarea cu HIV a evoluat în SIDA. O simplă examinare fizică nu poate arăta dacă o persoană este infectată cu HIV. Doar printr-un test de sânge și după aproximativ trei luni după ce virusul pentru prima dată a pătruns în organism poate fi detectată infecția.
 

Tratamentul cu antiretroviral (ARV) este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la menținerea unei stări de sănătate bune pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Tratamentul antiretroviral nu este un leac, dar poate ajută oamenii să nu se îmbolnăvească de-a lungul multor ani. Tratamentul constă din medicamente care trebuie administrate în fiecare zi pe tot parcursul vieții.
 

Tratamentul ARV este disponibil în Moldova și este oferit gratis la secţia ARV de la Dispensarul Dermato-Venerologic Republican.