Descoperirea care a revoluţionat medicina. Curiozități despre anestezie

Descoperirea care a revoluţionat medicina. Curiozități despre anestezie

Pînă la descoperirea anesteziei, durerea din timpul operaţiilor era ameliorată cu diverse substanţe, precum opiul, alcoolul, mătrăguna sau fierturile de haşiş. Rezultatele erau, însă, nesemnificative. Pacientul oricum simţea durerea, care îl făcea să se mişte necontrolat. În ajutorul medicului veneau 4-5 persoane, care trebuiau să ţină pacientul nemişcat pe tot parcursul intervenţiei.


Revoluţia în chirurgie s-a produs pe 16 octombrie 1864, cînd dentistul american William Thomas Morton a făcut prima operaţie cu anestezie generală. Acesta a utilizat eterul pentru a extrage fără durere dintele unui pacient, nu înainte ca să experimenteze substanţa pe animale.


Un an mai tîrziu, un obstetrician scoţian, Sir James Simpson, a înlocuit eterul cu cloroformul, iar în 1874, francezul Pierre Oré a efectuat prima anestezie intravenoasă. Ulterior, anesteziile cu eter, cloroform şi protoxid de azot s-au răspîndit în toată lumea.


În anii 1870, chirurgul scoţian Joseph Lister descoperă un tratament suplimentar anesteziei, care a redus mortalitatea în urma operaţiilor de amputare pînă la 15%. Este vorba despre antisepticul pe bază de acid carbolic, menit să distrugă microbii care pot dezvolta infecţii post-operatorii.


Pe parcursul anilor, medicina a avansat considerabil, iar în prezent există o gamă variată de remedii şi metode de reducere a durerii din timpul operaţiilor, dar şi după acestea. Diferitele tipuri de anestezie sunt utilizate în funcţie de necesităţile şi de starea fizică, psihică a fiecărui pacient în parte, astfel ca riscurile intervenţiei chirurgicale să fie reduse la minim.


Ziua de 16 octombrie a fost stabilită ca Ziua Internaţională a Anesteziologului. În spitalele din Moldova lucrează circa 1100 de medici anesteziologi, inclusiv asistenţi medicali anestezişti şi medici rezidenţi.