Migrena: cauze, simptome şi tratament

Migrena: cauze, simptome şi tratament

Migrena este o afecţiune cronică caracterizată prin dureri de cap de intensitate medie sau severă, care apar periodic. De regulă, durerile se agravează de la efort fizic, pot dura de la 4 la 72 de ore şi sunt însoţite de greaţă, vomă, sensibilitate la lumină sau la zgomot.


Potrivit medicilor, cauzele apariţiei şi dezvoltării migrenei sunt un amestec dintre factorii genetici şi de mediu. Aproape 2/3 din persoanele afectate au o rudă cu migrenă.


Există mai multe tipuri de migrene, fiecare având caracteristici specifice. De exemplu, unele femei au migrene care apar înaintea menstruației. Migrenele pot apărea, de asemenea, în contextul altor afecțiuni, precum astmul bronhic sau depresia. Alte afecțiuni mai grave, precum tumorile sau infecțiile cerebrale, pot prezenta simptome asemănătoare migrenelor.


Cu o zi sau două înaintea apariției migrenei, persoana poate simţi oboseală, somnolenţă, apetit selectiv pentru anumite alimente, iritabilitate sau agitație psihomotorie.


Circa 30% dintre persoanele care suferă de migrene prezintă, înaintea de apariţia durerilor de cap propriu-zise, anumite simptome, denumite medical aură. Această aură se dezvoltă în 5-20 de minute şi este caracterizată prin apariția unor tulburări vizuale de tipul flash-urilor luminoase intense, punctelor negre, întunecoase, senzației de distorsiune a imaginilor. De asemenea, pot apărea şi tulburări senzitive (amorţeli, furnicături) la nivelul mâinilor, braţelor sau a feţei.

 

Nu există un tratament curativ pentru migrenă, dar medicii vă pot recomanda anumite preparate farmaceutice care ajută la reducerea intensităţii şi frecvenţei migrenelor. O altă metodă ar fi şi evitarea factorilor de risc care pot declanşa durerile, precum consumul de vin roşu, somnul excesiv sau, dimpotrivă, insuficient, lumina sau sunetele puternice etc.