Cum să evităm durerile de spate cauzate munca pe şezute

Cum să evităm durerile de spate cauzate munca pe şezute

Pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă, petrecem din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, lucrând sau distrându-ne. Iar asta presupune perioade lungi de şezut pe scaun, de cele mai dese ori, în poziţii incorecte. Deşi, aparent, devenim mai productivi, preţul pe care mulţi îl plătesc pentru această nevoie de productivitate sunt durerile de spate şi alte afecţiuni fizice. 
 

Mai multe studii recente au scos în evidenţă efectele negative ale șederii prelungite. Un studiu realizat de savanții germani a indicat că șederea este noul fumat, pentru că poate spori riscul de diabet, boli cardiace și chiar unele tipuri de cancer. 
 

Mișcarea este cheia. Natura noastră nu presupune să stăm cocoșaţi asupra unei mese de birou sau a unui computer întreaga zi. Efectele negative asupra circulației sangvine, respirației și posturii se reflectă în statisticile care vizează numărul oamenilor care suferă de boli sau probleme legate de spate din cauza șederii. Aceste efecte sunt mai grave, dacă sunt combinate cu nutriția necalitativă și obezitate. 
 

Aici putem adăuga și aspectul mental: lipsa mișcării duce spre oboseală, capacitate de concentrare redusă, stres și randament scăzut. 
 

Iată câteva practici utile pentru a combate durerile de spate în urma șederii prelungite: 
 

Schimbați modul în care ședeți. Străduiți-vă să faceți mișcări pe șezute când vă sustrageți de la obiectul lucrului. Îndreptarea spatelui și câteva mișcări a mușchilor acestuia sunt suficiente. Aceasta este indeosebi de comod să faceți atunci când odihniți ochii de la ecranul computerului. 
 

Mișcați-vă în timp ce vorbiți. Faceți mici plimbări prin oficiu în timp ce preluați apeluri telefonice. Aceasta ajută sănătății în general, scade nivelul de stres și sporește creativitatea. 
 

Faceți mișcare în fiecare oră. Puneți o mică alarmă la telefonul mobil sau la computer, care să vă reamintească la fiecare 60 de minute că ar fi bine să vă mișcați puțin sau să vă întindeți pe șezute. O mică plimbare după apă – e și mai bine. 
 

Luați pauze de 10 minute pentru exerciții. Aceasta poate include lucruri simple, precum 20 de așezări, exerciții repetitive cu brațele sau chiar flotări. 
 

Schimbați-vă obiceiurile. Găsiți metode să vă mișcați fără schimba activitatea curentă. Parcați cât mai departe de la intrarea în clădire și mergeți zilnic până la ea. Urcați pe scări în loc de ascensor. Ridicați-vă din scaun că să ajungeți până la un dulap cu fișiere în loc să rulați până la el cu scaunul. Mergeți să vorbiți cu un coleg în persoană, în loc să trimiteți acestuia un email. 
 

Prin urmare, pentru a fi eficienţi la serviciu, faceţi mişcare ori de câte ori aveţi ocazia şi aveţi grijă de propria sănătate.