Cum să ne alimentăm corect de sărbători

Cum să ne alimentăm corect de sărbători

Cu toții obișnuim să ne pregătim intens de sărbătorile de iarnă. Mai cu seamă, avem grijă să avem o masă bogată de Revelion. Însă asemenea mese festive acționează nu tocmai pozitiv asupra organismului nostru. În mare parte, aceasta se întâmplă din cauza volumului mare de mâncăruri calorice, cu nivel ridicat de grăsimi. Cei mai supuși riscului de a avea probleme de acest gen sunt oamenii care au ținut post. Stomacul, obișnuit cu o perioada de abstinență, pur și simplu nu reușește să prelucreze mâncarea, ceea ce, în consecință, poate duce la complicații digestive severe. În continuare, vă propunem câteva sfaturi simple cu ajutorul cărora vă veți putea bucura de masa de sărbătoare fără probleme. 

 • În primul rând, trebuie să încercăm să moderăm consumul de mâncare. Este important să mestecăm bine, iar atmosfera să fie liniștită, întrucât starea psihică de moment influențează substanțial digestia prin activitatea diastazelor salivare și a sucurilor gastrice din stomac. Evitați consumul exagerat de alcool, alimente sărate sau prăjite în grăsimi și dulciuri.
 • Încercați să înlocuiți parțial carnea de miel și porc, care conțin în jur de 12% lipide, cu cea de pui, curcan sau pește. Nu uitați să adăugați în meniul vostru o mare varietate de legume precum: salata verde, ridichi, morcovi, ceapă verde, castraveți, roșii sau ardei gras. Toate aceste legume vă vor asigura o digestie optimă și vor furniza vitamine și minerale, cu prețul unui număr minim de calorii.
 • Înainte de a savura o friptură, pentru a evita balonarea, supraîncărcarea stomacului, ar fi bine ca mai devreme cu o oră să consumați o salată din crudități. În acest mod, nu veți mai fi tentați să mâncați cărnuri peste măsură, starea de sațietate instaurându-se rapid. În plus, în acest fel va fi creat un pat de fibre care vă va ajuta să digerați mai ușor friptura și preparatele grase de pe masă.
 • Supraalimentarea organismului în perioada sărbătorilor poate aduce un plus semnificativ în kilograme la cântar, în timp relativ scurt. Din acest motiv, gustările dintre mese ar trebui să fie formate doar din fructe crude sau fructe uscate cu iaurt slab și să fie la o distanță de 2-3 ore de mesele principale.
 • Grăsimile folosite ar trebui să fie formate din uleiuri vegetale virgine. Cât despre lichide, nu trebuie să neglijăm consumul de apă și lichide, altele decât alcoolul, care deshidratează.
 • Menținerea unei alimentații sănătoase este esențială indiferent de perioadă. Un meniu echilibrat ar trebui să conțină:
  - 30% lipide – care se găsesc în uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale;
  - 15% proteine – luate din carnea de pui, vită, fructe de mare, ouă, produse lactate cu conținut redus de grăsimi și nu trebuie neglijată soia, întrucât conține izoflavonoizi importanți în întărirea și construirea sistemului imunitar;
  - 55% carbohidrați – obținuți din fructe și cereale.

În acest fel veți evita indigestia, balonările, durerile gastro-ulceroase și abdominale, colitele acute și crizele de ficat, pancreas și vezică biliară.

Orice ați consuma, trebuie s-o faceți moderat și să nu vă înfruptați mai mult decât e nevoie din nici un aliment. Cu puțină atenție, veți reuși să vă mențineți organismul în formă și în perioada sărbătorilor.

Vă dorim sărbători fericite și nu uitați: Fiți sănătoși!