Cum să evităm intoxicaţiile alimentare de sărbători?

Cum să evităm intoxicaţiile alimentare de sărbători?

Sărbătorile de iarnă sunt o ocazie de a petrece mai mult timp cu familia şi de a ne revedea cu prietenii. De Crăciun şi Anul Nou, ne oferim unul altuia cadouri, ne recreăm şi ne bucurăm de momente plăcute alături de cei dragi.


Mulţi dintre noi obişnuiesc să pregătească mese copioase de sărbători, spre deliciul invitaţilor. Diferitele feluri de bucate delicioase ne tentează şi, fără să ne dăm seama, putem să exagerăm în consumul de mâncare sau de băuturi alcoolice.


Excesul de mâncare poate avea consecinţe neplăcute pentru organism. Una dintre problemele cu care ne putem confrunta în rezultat sunt intoxicaţiile alimentare, care se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, slăbiciuni sau deshidratare severă.


Dacă simptomele nu sunt severe, este suficient ca persoana intoxicată să respecte un regim alimentar specific: un consum sporit de lichide, în special apă şi ceai de mentă, brânză proaspătă, cât mai multe legume. Treptat, în meniu pot fi incluse alimente de bază, cum ar fi pâinea şi carnea fiartă, dar sub nicio formă nu se vor consuma băuturi acidulate, energizante sau sucuri din fructe.


De regulă, intoxicaţia alimentară persistă maximum 2-3 zile, iar simptomele dispar treptat. Dacă situaţia se agravează, este recomandat un consult la medic, care vă va prescrie un tratament medicamentos.