CE SUNT DISFUNȚIILE ERECTILE?

CE SUNT DISFUNȚIILE ERECTILE?

Disfunctiile erectile, supranumite și impotența, reprezintă incapacitatea bărbatului de a avea o erecție pentru a întreține un act sexual normal. Aceste disfuncții nu trebuie confundate cu alte cauze ale incapacității de practicare a sexului ( de ex. lipsa de dorință sexuală etc.).

Această problemă se manifestă destul de variat. Astfel, unii bărbați nu sunt capabili sa obțină măcar o erecție, pe cînd alții pot avea una de o durată foarte scurtă.

Nimerind în astfel de situații, un număr mare de bărbați nu se adresează la medic, fie din rușine, fie sperînd că problema se va rezolva de la sine. Studiile din domeniu arată că peste 6 milioane de europeni cu probleme de erecție nu apelează la specialiști. Statisticile ne vorbesc că peste 50% dintre reprezentanții sexului masculin,  cu vîrsta mai mare de 40 ani, s-au ciocnit de fenomenul disfuncției erectile. Majoritatea absolută a acestora evită orice formă de comunicare cu medicul. Pe lîngă disconfortul sexual și psihologic, persoana poate fi supusă și unui risc al afecțiunilor cardiovasculare grave. Printre simptomele acestor maladii se  numără și problemele cu erecția.
 

Ce determină disfuncția erectilă?
Factorii ce pot determina apariția acestei afecțiuni sunt:

- diabetul: disfuncțiile erectile la persoanele bolnave pot sa apăra mult mai devreme decît (cu 10-15 ani) la celelalte persoane.
- bolile cardiovasculare: din cauza aterosclerozei, arterele care irigă penisul se înfunda și organul nu mai este alimentat cu sânge în măsură cuvenită, ceea ce împiedică survenirea erecției.
- vârsta înaintată: slăbirea generală a organismului și apariția problemelor de sănătate se răsfrîng negativ asupra erecției.
- nivelul înalt al colesterolui, mai ales pe o perioada prelungita de timp;
- problemele  sistemului nervos  influențează negativ asupra transmiterea impulsurilor nervoase către creier.
- depresia, stresul sau alte probleme psihologice (anxietate, vină etc.) diminuează dorința și capacitatea întreținerii actelor sexuale;
- fumatul: din cauza ca mărește riscul de ateroscleroza;
- abuzul de droguri si alcool: toate aceste substanțe produc probleme la nivelul nervilor, impulsurile nervoase nu mai sunt trimise în mod normal și apar disfuncții erectile.


Pentru o erecție sănătoasă

Specialiștii din domeniu oferă recomandări foarte simple și ușor de realizat, practicarea cărora va minimiza probabilitatea apariției problemelor cu erecția:
- Eliminarea sau limitarea maximă a factorilor nocivi (alcoolului, fumatului etc.);
- Alimentația sănătoasă (evitarea produselor cu un conținut înalt de colesterol, conservanți etc);
- Păstrarea echilibrului de vitamine și minerale în organism (în special zinc: puiul, curcanul, alunele, iaurtul, carnea de vita, de miel, somonul, brînza si laptele; vitamina E: migdalele, broccoli, spanacul, mango si germenii de grâu etc.);
- Cultivarea rezistenței la stres și menținerea echilibrului psihologic.


În cazul apariției disfuncției erectile sunt practicabile următoarele forme de terapie:
- utilizarea preparatelor medicamentoase (sildenafil citratul);
- autoinjectarea în penis înaintea actului sexual a unui medicament care stimulează erecția;
- dispozitivul de vidare;
- protezarea peniană;
- chirurgia vasculară.
Metoda cea mai frecvent răspîndită se referă la administrarea preparatelor speciale care facilitează erecția. Unul din cele mai eficiente preparate din această gamă, pe piața autohtonă este preparatul Esculap. Preparatul oferă nu doar tratament eficient al disfuncțiilor erectile, dar contribuie și la prevenirea lor.
 

Fiți sănătoși!