Ai grijă de sănătatea rinichilor tăi!

Ai grijă de sănătatea rinichilor tăi!

Rinichii sunt consideraţi „filtrul” organismului. Principalul rol al acestui organ este de a curăţa sângele de substanţe reziduale şi de a regla nivelul sărurilor şi apei în corp.


Zilnic, rinichii filtrează circa 1500 litri de sânge. Mai mult, rinichii produc vitamina D activă, necesară pentru absorbirea calciului din alimente, şi stimulează producerea de globule roşii, ajutând la reglarea tensiunii arteriale.


Ca şi orice alte organe, rinichii sunt predispuşi diferitor boli şi afecţiuni. Printre acestea se numără nefritele, nefropatiile, litiaza sau insuficienţa renală, care poate deveni letală. Bolile renale atacă nefronii (celulele de bază ale rinichilor), distrugându-i încet şi uneori fără simptome. Cu timpul, capacitatea de filtrare a rinichilor se pierde, instalându-se astfel insuficienţa renală cronică.


În aşa situaţie, persoana este nevoită să suporte periodic un tratament sub formă de dializă, prin care sunt eliminate substanţele reziduale, iar în cazuri mai grave este necesar transplantul renal.


Având un rol important în buna funcţionare a organismului, este necesar de a menţine sănătatea rinichilor.


Ce putem face pentru a preveni bolile renale?

- Consumaţi cât mai multe lichide (de preferat apă plată) – minim 2 litri zilnic;

- Evitaţi să vă expuneţi timp îndelungat la frig, ploaie, să staţi desculţ pe suprafeţe reci;

- Alimente precum ţelina, usturoiul, sfecla, iaurtul, lămâia, orezul, conopida sau peştele gras au proprietăţi antibiotice, antiseptice şi previn formarea pietrelor la rinichi;

- Evitaţi excesul de sare în mâncare. Limitaţi consumul de brânzeturi sărate, murături, afumături sau mezeluri care pot conţine multă sare. Pentru a da savoare mâncărurilor, puteţi înlocui sarea cu zeama de lămâie sau cu alte condimente;

- Verificaţi-vă periodic nivelul de glicemie în sânge, pentru a preveni diabetul zaharat. Diabetul provoacă leziuni la nivelul rinichilor, ce conduc la instalarea insuficienţei renale cronice;

- Limitaţi utilizarea de analgezice antiinflamatoare, deoarece acestea determină contracţia vaselor sanguine la nivelul rinichilor, ducând la reducerea fluxului de sânge.


Dacă simţiţi dureri la nivelul rinichilor, în regiunea lombară, mergeţi la o consultaţie la medicul nefrolog pentru a vă verifica starea de sănătate şi a exclude eventuale complicaţii sau afecţiuni.