PREȚUL DEPRESIEI

PREȚUL DEPRESIEI

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, in prezent, peste 450 de milioane de persoane suferă de boli sau dezabilitați mentale, majoritatea acestora locuiesc în țările dezvoltate. Aproximativ jumătate dintre bolile mentale încep să se manifeste înainte de 14 ani. Cca, 20% dintre copiii si adolescenții din întreaga lume suferă de boli legate de sănătatea mentală sau au probleme corelate cu acestea.


Depresia (tulburarea depresivă) este o boala care afectează nu doar corpul, dar și starea de spirit, gândurile persoanei. Ea influențează modul în care o persoană se alimentează, alterează somnul, modifică maniera de percepere a celor din jur și a persoanei în cauză. Depresia nu poate fi tratată imediat fără efecte, ci presupune un tratament specific formei depresive cu care se confrunta.

Să vedem care sunt simptomele și armele împotriva depresiei

Simptomele depresiei


Cele mai tipice simptome ale depresiei sunt:

 • tristețe și anxietate persistentă;
 • sentimente de neputință și de pesimism;
 • sentimente de vinovăție și de lipsa de valoare;
 • lipsa interesului și a plăcerii privind diferite hobby-uri și activități care erau savurate odată (inclusiv în privința activității sexuale);
 • scăderea energiei și permanentizarea stării de oboseala;
 • dificultăți de concentrare, de memorie;
 • dificultăți în ce privește luarea deciziilor;
 • insomnia sau somnul mai prelungit decît in mod normal;
 • creșterea sau pierderea poftei de mâncare;
 • gânduri morbide și suicidale;
 • irascibilitate crescânda;
 • simptome fizice persistente care nu răspund la tratament: dureri de cap, tulburări digestive, dureri cronice etc.

Arme împotriva depresiei


Numeroase studii relevă importanță deosebită a regimului alimentar și a sportului în profilaxia și combaterea depresiilor. Astfel, specialiștii recomandă următoarele sfaturi pentru profilaxia și combaterea acestei afecțiuni:


- utilizarea suplimentelor cu vitamina B6 sau a alimentelor cu conținut ridicat de vitamina B6: avocado, banane, ficat, boabe de soia, carne de pasare si vită, ton, somon, alune, arahide.
- folosirea mai intensă a produselor alimentare bogate în grăsimi omega 3 (somon, ton, sardine etc.).
- includerea în regim alimentar a aminoacidului triptofan (ouă, curcan, avocado, banane etc.).
- evitarea consumului exagerat de zaharuri rafinate și produse lactate. Reducerea acestora cu ajutorul unei diete bogate în carne de pește, fructe de mare și rădăcinoase cu amidon.
- includerea în alimentație a semințelor de in, dovleac precum și uleiurilor vegetale (conțin grăsimi esențiale necesare pentru buna funcționare a creierului și vitamina E, care îl protejează).
- Practicarea sportului. Orice fel de sport poate contribui la diminuarea depresiei. În condițiile dificultăților de practicare a sportului activ se recomandă de efectuat plimbari de 30 de minute în aer liber.

Medicina tradițională recomandă pentru tratarea depresiei utilizarea următoarelor plante: damiana, ginsengul, kola, papucul doamnei, lavanda, teiul, ovăzul, rozmarinul, gura lupului, valeriana, verbina.


Pentru tratarea depresiei și a altor afecțiuni ale sistemului nervos compania Balkan Pharmaceuticals vă propune o gamă largă de preparate: Betahistină, Gopantin, Lamotrigină, Maprotilină, Nicergolină, Piracetam, Risperidonă, Sulpiridă, Venlafaxină, Vincamină, Vinpocetină, Zaleplon.

Fiți sănătoși!