Noutăți

Balkan Pharmaceuticals a deschis în Moldova una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din Europa de Est

Balkan Pharmaceuticals a deschis în Moldova una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din Europa de Est

În scopul dezvoltării unei societăţi sănătoase şi creşterii speranţei de viaţă, populaţia Republicii Moldova are nevoie de preparate medicamentoase calitative, la un preţ admisibil. Urmărind acest obiectiv, сompania Balkan Pharmaceuticals a inaugurat joi, 20 octombrie 2016 una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din Europa de Est.
 


Noul complex de producere din oraşul Sângera este o investiție românească importantă ce va permite crearea a peste 400 de locuri de muncă.
 

La inaugurarea fabricii au fost prezenţi Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, Directorul Executiv al companiei Balkan Pharmaceuticals, Vasile Cazacu, reprezentanți ai mediului academic, ai instituțiilor medico-sanitare și farmaceutice şi angajați ai companiei. Invitații au avut ocazia să vadă procesul de producere a medicamentelor şi să facă un tur al fabricii.


 

„Mi-a făcut o deosebită plăcere să asist la acest eveniment şi e o bucurie pentru noi că există o producere, care este una din cele mai complexe în Europa de Est și este în Republica Moldova. Ne pare bine că această investiție este făcută de România. Nu am decât să mă bucur și să le urez succes celor care au avut curajul să facă această investiție”, a declarat Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova.
 

Complexul de producere este amplasat pe un teritoriu de 2,5 hectare, are o suprafață de lucru de 10.000 de metri pătrați și a fost construit în conformitate cu standardele internaționale și cu Regulile de Bună Practică la Fabricarea Medicamentelor (GMP).
 

„Fabrica are o importanţă deosebită pentru Republica Moldova reieşind din faptul că producătorii autohtoni de medicamente de facto produc doar 8 %, restul medicamentelor  fiind importate. Creşterea cotei de piaţă a producătorilor autohtoni de produse medicamentoase cu siguranţă va oferi un preţ mai accesibil şi locuri de muncă”, a menţionat Vasile Cazacu, Directorul Executiv al companiei Balkan Pharmaceuticals.
 

Fabrica din Sângera are 4 linii de producere a medicamentelor, iar în viitorul apropiat este planificată construirea unui bloc nou pentru fabricarea medicamentelor antibiotice.
 

„Nu investim doar în locuri de muncă, nu investim doar în posibilitatea ca cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze de medicamente de mai bună calitate, ci investim în oamenii din Republica Moldova, care prin această investiţie au o şansă deosebită să rămână, să lucreze şi să contribuie cu toţii la bunăstarea ţării”, a spus Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.
 

Datorită utilajului de ultimă generație fabrica are o capacitate înaltă de producere astfel, aceasta va putea asigura piața internă a Republicii Moldova cu medicamente de înaltă calitate la un preț accesibil, reieşind din puterea de cumpărare a fiecărui locuitor al ţării.