Noutăți

Investiţiile româneşti în R. Moldova – model de urmat pentru investitorii europeni

Investiţiile româneşti în R. Moldova – model de urmat pentru investitorii europeni

În perioada 5 – 6 noiembrie 2013, la Chişinău se desfăşoară cea de-a III-a reuniune a Comisiei comune pentru Integrare Europeană (CCIE) dintre Parlamentul Republicii Moldova şi cel al României.

Din partea română, delegaţia este condusă de co-preşedintele CCIE, senatorul Florin Constantinescu, iar Parlamentul moldovean este reprezentat de Ana Guţu, Președinta Comisiei politică externă a parlamentului RM, Co-Preşedintă a CCIE.

Membrii celor două delegaţii au discutat despre mai multe proiecte din domeniile economic, energetic, al educaţiei. Totodată, în timpul evenimentului a fost semnată o Declaraţie prin care Parlamentul României îşi manifestă susţinerea faţă de integrarea RM în Uniunea Europeană.

În discursul său, Florin Constantinescu, Vicepreşedintele Senatului României, co-preşedintele CCIE, a menţionat că a avut întâlniri cu doi din cei mai importanţi investitori români din R. Moldova, Petrom, care se ocupă de distribuţia produselor petroliere, şi compania Balkan Pharmaceuticals, specializată în producerea medicamentelor.

„În urma acestor întâlniri, am constatat că există un cadru propice de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova. Asta dă încredere viitorilor investitori să vină în Moldova. Ne interesează ca acest schimb economic dintre Republica Moldova și România să se întărească.” a declarat Constantinescu.

Şi Ana Guţu a vorbit despre proiectele economice pe care Moldova le-ar putea realiza prin intermediul României, dar şi a donatorilor şi investitorilor europeni. 

În ceea ce privește schimburile economice, Florin Constantinescu a mai declarat că „Am ajuns ca prin intermediul reprezentanților noștri economici să avem un schimb economic important, al doilea după Rusia. Este un lucru bun, deoarece asta dă premizele unei dezvoltări importante economice și duce la crearea locurilor de muncă.”

De cealaltă parte, Silviu Chiru, directorul Balkan Pharmaceuticals, a declarat că este onorat de atenţia şi susţinerea pe care Senatul României o acordă companiei pe care o conduce. „Balkan Pharmaceuticals este o investiţie românească importantă în Republica Moldova. Am început producerea medicamentelor din 2007, iar astăzi suntem pe ultima sută de metri în a deschide o nouă fabrică de medicamente, la care vom angaja în jur de 400 de persoane, cu diferite nivele de calificare. Cred că acest suport, venit din partea României, o ţară care este deja membră UE, este şi o bună oportunitate pentru alţi investitori români, dar şi europeni, de a deschide afaceri, şi de a crea noi locuri de muncă aici, în Republica Moldova”.

Vicepreședintele Senatului României, Florin Constantinescu, Co-preşedinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, a menționat că aspirațiile Republicii Moldova de a se integra în UE se vor transforma în realitate, deoarece reprezintă o dorință a cetățenilor care vor să facă parte din marea familie europeană. Florin Constantinescu a declarat că România sprijină și în continuare demersurile de integrare europeană a Republicii Moldova.

http://unimedia.info/stiri/investitiile-romanesti-deschid-calea-spre-integrarea-economica-a-moldovei-67973.html