Noutăți

Medicamente de 1,5 mln de lei, donate Institutului Oncologic

Medicamente de 1,5 mln de lei, donate Institutului Oncologic

Un lot de medicamente în valoare de 1,5 milioane lei au fost donate astăzi Institutului Oncologic din Chișinău. Donația a fost făcută în cadrul campaniei „Ajută în lupta cu cancerul", inițiată de compania Balkan Pharmaceuticals.
 

Lotul donat cuprinde 600 de cutii de Letrozol şi 600 de cutii de Anastrozol. Acestea sunt preparate anti-hormonale care se administrează mai ales femeilor cu cancer a glandei mamare şi de col uterin. Rolul acestor medicamente este să stopeze emisia de hormoni, care duce la progresarea maladiei.
 

„Problema sănătății publice nu este doar o problemă a autorităților. Este problema fiecăruia din noi. Cu atât mai important este rolul companiilor private, deoarece acestea dispun de potențial și mijloace necesare pentru a contribui direct la rezolvarea unor probleme de importanță maximă, precum este problema tratării și prevenirii cancerului", a declarat director general al companiei, Silviu Chiru.
 

„Este o donaţie foarte importantă pentru noi. Deşi tratamentul este gratis pentru bolnavii de cancer, posibilităţile financiare sunt reduse. Avem multe paciente care necesită tratament cu aceste preparate. Femeile fac câte 14-15 cure de tratament pe an. Acestea ajung să ne coste sute de mii de lei", a menționat directorul general al Institutului Oncologic Victor Cernat.
 

În ultimii 25 de ani numărul persoanelor diagnosticate cu cancer este în creştere. Conform datelor Institutului Oncologic, în anul 2012, au fost luaţi la evidenţă 8204 bolnavi primari, în creştere faţă de anul precedent (8080).
 

Lupta cu cancerul au pierdut-o 5734 persoane în 2012, cu 102 cazuri mai mult decât în anul precedent. Totodată, a crescut şi numărul de pacienţi la care tumorile s-au depistat în primele stadii (37,5% în 2012, faţă de 34,3% în 2011), când boala pot fi tratată, iar pacienţii reabilitaţi.