Product

HIDROREG

No image

HIDROREG

Pulbere pentru soluţie orală

DENUMIREA COMERCIALĂ
Hidroreg

COMPOZIŢIA PREPARATULUI
1 sachet conţine:
substanţe active: clorură de sodiu 3,5 g, clorură de potasiu 2,5 g, citrat de sodiu dihidrat 2,9, glucoză anhidră 12,0 g.

DESCRIEREA PREPARATULUI
Pulbere cristalină, albă, fără miros, cu gust dulce-sărat, uşor solubilă în apă.

FORMA FARMACEUTICĂ
Pulbere pentru soluţie orală.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC
Rehidratant oral, A07C A.

PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE
Proprietăţi farmacodinamice.
Preparatul restabileşte echilibrul hidro-electrolitic, dereglat în caz de deshidratare a organismului.
Ionii de sodiu, potasiu şi clor sunt componente neorganice importante ale lichidului extracelular, care menţin presiunea osmotică corespunzătoare a plasmei sanguine şi lichidului extracelular.
Glucoza contribuie la absorbţia sărurilor, citraţilor şi apei în intestinul subţire, menţine volumul sângelui circulant, asigură metabolismul energetic.
Proprietăţile farmacocinetice.
Farmacocinetica electroliţilor şi glucozei din componenţa preparatului corespunde cu farmacocinetica naturală a acestor substanţe în organism.

INDICAŢII TERAPEUTICE
Restabilirea echilibrului hidro-electrolitic, corijarea acidozei în diaree acută (inclusiv holeră), diaree cu grad uşor (pierderea ponderală constituie 3-5% ) sau moderat (pierderea ponderală – 6-10%) de deshidratare, în afectări termice cu dereglarea metabolismului hidro-electrolitic.
Profilaxia dereglărilor echilibrului hidro-electrolitic în suprasolicitări termice şi fizice, însoţite de transpiraţie abundentă.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Intern, indiferent de luarea meselor.
Conţinutul unui sachet se dizolvă într-un litru de apă fiartă şi răcită până la temperatura camerei.
Soluţia reconstituită se păstrează la frigider (de la 2° până la 8°C) şi este valabilă pentru administrare în decurs de 24 ore.
În diaree adulţilor se administrează la fiecare 3-5 min. câte 50-100 ml; copiilor – câte 1-2 linguriţe de ceai fiecare 5-10 min. în decurs de 4-6 ore.
Cantitatea totală de soluţie în caz de diaree cu evoluţie uşoară constituie 40-50 ml/kg/24 ore, în diaree de gravitate medie – 80-100 ml/kg/24 ore.
Volumul soluţiei pentru terapia de întreţinere constituie 80-100 ml/kg/24 ore până la dispariţia diareei şi restabilirea echilibrului hidro-electrolitic.
În alte simptome ale dereglării metabolismului hidro-electrolitic în urma supraîncălzirii şi deshidratării (poliurie, sete, convulsii), soluţia se administrează câte 100-150 ml în cantitate de la 500 până la 900 ml în primele 30 min. Se repetă administrarea preparatului în aceleaşi cantităţi la intervale de 40 min. până la înlăturarea simptomelor afectării termice şi deficitului hidro-electrolitic.
În profilaxia dereglărilor echilibrului hidro-electrolitic în suprasolicitări termice şi fizice se administrează soluţia cu înghiţituri mici la apariţia setei şi se întrerupe pe măsura dispariţiei ei.

REACŢII ADVERSE
Este posibilă declanşarea vomei, care denotă o administrare rapidă a preparatului.

CONTRAINDICAŢII
Hipersensibilitate la preparat, insuficienţă renală, diabet zaharat, hiperkaliemie, ocluzie intestinală.

SUPRADOZARE
La administrarea unei cantităţi mari de soluţie sau a soluţiei prea concentrate e posibilă dezvoltarea hipernatremiei.
Simptomele hipernatriemiei: fatigabilitate, excitare neuromusculară, somnolenţă, confuzie mintală, uneori stop respirator. La pacienţii cu funcţia renală redusă se poate dezvolta alcaloza metabolică, manifestată prin reducerea ventilării pulmonare, excitaţie neuromusculară şi convulsii tetanice.
Tratament: corijarea echilibrului hidro-electrolitic, bazată pe datele de laborator.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
Înainte de iniţierea tratamentului e necesar de determinat masa corporală a pacientului pentru aprecierea pierderii ponderale şi a gradului de deshidratare.
Deshidratarea gravă (pierderea ponderală >10%, anurie) trebuie să fie înlăturată prin administrarea preparatelor parenterale pentru rehidratare, apoi se administrează Hidroreg.
Pentru preîntâmpinarea deshidratării administrarea de Hidroreg se începe odată cu debutul diareei. De obicei, preparatul se administrează nu mai mult de 3-4 zile, tratamentul se sistează odată cu finisarea diareei.
În caz de vomă se aşteaptă 10 min., apoi se administrează soluţia cu înghiţituri mici, preferabil răcită. La fel se poate de folosit sonda nazogastrală, sub supravegherea medicului.
Înainte de pregătirea soluţiei apa se fierbe şi se răceşte. În soluţie nu se adaugă zahăr sau alte componente, pentru a nu deregla acţiunea preparatului.
Pe durata efectuării terapiei de rehidratare nu se întrerupe alimentarea pacientului sau alimentarea la sân. Se va evita consumul alimentelor bogate în grăsimi şi glucide.
Preparatul se administrează cu precauţie la pacienţii cu afecţiuni cardiace, hipertensiune arterială, pe fondalul dietei cu un conţinut redus de sare, precum şi la pacienţii cu afecţiuni însoţite de dereglarea eliminării din organism a potasiului, din cauza riscului dezvoltării hiperkaliemiei.
Sarcina şi perioada de alăptare
În dozele recomandate preparatul poate fi administrat în perioada de sarcină şi lactaţie.
Efecte asupra capacităţii de conducere a autovehiculelor şi de manevrare a utilajelor
Preparatul nu influenţează capacitatea de a conduce autovehicule şi de a manevra utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
AINS şi inhibitorii enzimei de conversie cresc riscul dezvoltării hiperkalemiei.

PREZENTARE, AMBALAJ
Pulbere pentru soluţie orală câte 20,9 g în sachete. Câte 10 sachete însoţite de instrucţiunea de administrare în cutie individuală de carton.

PĂSTRARE
A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25ºC.
Soluţia reconstituită se păstrează la frigider (de la 2° până la 8°C) şi este valabilă pentru administrare în decurs de 24 ore.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMENUL DE VALABILITATE
3 ani.
A nu se utiliza după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL
Fără prescripţie medicală.

DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A TEXTULUI
Iunie 2010.

DENUMIREA ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
SC Balkan Pharmaceuticals SRL,
str. Grădescu, 4
mun. Chişinău, Republica Moldova

Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!